Τον Νικολάς Μαδούρο και τον Χουάν Γκουαϊδό, οι οποίοι διεκδικούν την προεδρία στη Βενεζουέλα, κάλεσε σήμερα (31 Μαρτίου) ο Μάικ Πομπέο να αποχωρήσουν, ενόψει των νέων εκλογών που οργανώνει το «Κρατικό Συμβούλιο» που έχουν συγκροτήσει οι δύο αντίπαλες παρατάξεις.

Οι ΗΠΑ δείχνουν να εγκαταλείπουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης που, ωστόσο, αναγνωρίζουν ως μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας, με την ελπίδα να εκδιώξει από την εξουσία τον σοσιαλιστή Μαδούρο.

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα επιτραπεί στον Γκουαϊδό να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

«Είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Βενεζουέλα και εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα θα αποσπούσε ένα απίστευτα καλό αποτέλεσμα» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να τον στηρίζει.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως ο Νικολάς Μαδούρο δεν θα κυβερνήσει «ποτέ ξανά» τη Βενεζουέλα, και ελπίζουν να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση του νέου αμερικανικού πλαισίου για τη Βενεζουέλα.

«Ο Νικολάς Μαδούρο πρέπει να φύγει», δήλωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι βάσει του νέου πλαισίου για τη Βενεζουέλα, οι προεδρικές εκλογές κι αυτές για την Εθνοσυνέλευση θα μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε έξι έως 12 μήνες.

Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νέου πλαισίου για τη Βενεζουέλα, τότε όλες οι εναπομείνασες αμερικανικές κυρώσεις θα αρθούν, δήλωσε επίσης ο Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ