Αλλάζει «πίστα» η πολιτική διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το επίκεντρο να μεταφέρεται, πλέον, στα εμβόλια και όσα αφορούν αυτό το λεπτό, ομολογουμένως, ζήτημα.

Οι στρατιές των κυβερνητικών στελεχών που έσπευσαν να εμβολιαστούν όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών και σαφώς όχι μόνο «συμβολικά», καθώς μαζί εμβολιάστηκαν μέλη των οικογενειών τους, αξιωματούχοι, συνεργάτες και κομματικά στελέχη, προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «επιτελικό ρουσφέτι». Όπως τόνισε, «ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών ήταν μία συμβολική κίνηση και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες, στο οποίο συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή».

Αντίθετα, σημείωσε, «οι ουρές υπουργών και γενικών γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους έως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι. Κάποιος να τους ενημερώσει πως δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους “άριστους”».

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα να απαντά σε υψηλούς τόνους πως ο κ. Τσίπρας εμβολιάστηκε με ένα εμβόλιο που μέχρι πρότινος υποστήριζε πως δεν υπάρχει, ενώ σημείωνε καυστικά, πως μπορεί να εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό, όμως, «δυστυχώς, δεν υπάρχει εμβόλιο για το λαϊκισμό».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που η κ. Πελώνη με μία ηχηρή παρέμβαση κοινοποίησε τη δυσφορία του Μαξίμου, όχι τόσο για τον εμβολιασμό των κυβερνητικών στελεχών, όσο, μάλλον, για τους πανηγυρισμούς και τις selfies. Έτσι λοιπόν, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, χρειάστηκε άλλη μία φορά, «με εντολή Μητσοτάκη», να μαζευτεί μία αδιανόητη κατάσταση, «που αποδεικνύει την αλαζονεία του κυβερνώντος κόμματος και την αντίληψη ότι το εμβόλιο αποτελεί προνόμιο και τρόπαιο», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σε αναζήτηση νέα ρητορικής ο ΣΥΡΙΖΑ…

Είναι προφανές πως το ξεκίνημα της νέας χρονιάς μπορεί να είναι λίγο πιο ελπιδοφόρο σε σχέση με το 2020, που δοκίμασε τις προσωπικές αντοχές, την Οικονομία και τις Κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο είναι κοινός τόπος πως μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, την οποία οι ειδικοί τοποθετούν χρονικά στο φθινόπωρο του νέου έτους, θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν τα επιτελεία όλων των κομμάτων, όπως επίσης γνωρίζουν ότι ο πολιτικός χρόνος θα πυκνώσει, ιδιαίτερα τη στιγμή που η κοινωνική πίεση θα αναζητήσει τρόπους διεξόδου και η οικονομική κρίση θα «δείξει τα δόντια της».

Τα κομματικά επιτελεία προσαρμόζουν συνεχώς τις κινήσεις τους πάνω στην πολιτική σκακιέρα και αναπόφευκτα το εμβόλιο και το πέρασμα στην επόμενη φάση της πανδημίας είναι στο επίκεντρο των σχεδιασμών, εν όψει, μάλιστα, μίας ιδιαίτερα ρευστής πολιτικά χρονιάς, καθώς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο μυαλό του πρωθυπουργού υπάρχουν σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, και μάλιστα με διπλή αναμέτρηση, ελέω απλής αναλογικής.

Επιπλέον, η υπόθεση του σπιτιού του κ. Τσίπρα στο Σούνιο αλλά και η Folli Follie, παρότι θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ «επιχείρηση αντιπερισπασμού από τα πραγματικά προβλήματα» από την πλευρά της κυβέρνησης, δίνουν ένα δείγμα αυτού που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Και παρά το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρο στην Κουμουνδούρου ότι θα ενταθεί «ο πόλεμος λάσπης», πέραν της νομικής διεξόδου κατά περίπτωση, που αποφασίστηκε σε κεντρικό επίπεδο, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός πολιτικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, ούτε προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»