Ο Πούτιν απειλείται…

«Οι σιδερένιες πόρτες έκλεισαν πίσω μου με έναν εκκωφαντικό θόρυβο, αλλά εγώ νιώθω ένας ελεύθερος άνδρας. Μπορούν να κρατούνται στην εξουσία μόνο στηριζόμενοι πάνω στο φόβο μας. Αλλά εμείς, έχοντας ξεπεράσει το φόβο, μπορούμε να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από μία χούφτα κλέφτες κατακτητές».

Η ανάρτηση αυτή ανήκει στον Αλεξέι Ναβάλνι και έγινε λίγο πριν κλειστεί, αυτή την εβδομάδα, σε μία σκληρή φυλακή στην επαρχιακή πόλη Προκόπιφσκ έξω από τη Μόσχα, αφού έχασε την έφεση που είχε καταθέσει για ανατροπή δικαστικής απόφασης, η οποία μετέτρεψε σε φυλάκιση προηγούμενη ποινή του σε αναστολή για παραβίαση των όρων επιτήρησής του το 2014.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να έφερε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ακριβώς εκεί που ήθελε, εν όψει των κρίσιμων κοινοβουλευτικών εκλογών της Δούμα τον Σεπτέμβριο, και με φόντο τις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. εις βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων του καθεστώτος του για την αποτυχημένη απόπειρα δηλητηρίασής του με τον νευροτοξικό παράγοντα «Νόβιτσοκ» τον περασμένο Αύγουστο, στη Σιβηρία.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η επικράτηση του Ρώσου προέδρου στις προεδρικές εκλογές του 2024, είναι ένας δύσκολος, σχεδόν ακατόρθωτος, στόχος. Και αυτό όχι μόνο εξαιτίας του αντιφρονούντα με το επικοινωνιακό χάρισμα, αλλά και της συζύγου του, Γιούλια, που πολλοί τη θέλουν να τελειώνει αυτό που εκείνος ξεκίνησε, δηλαδή τον «ξεριζωμό» του Πούτιν από την πρώτη γραμμή της ρωσικής εξουσίας και του διχασμού της ρωσικής κοινωνίας, που έξι χρόνια τώρα, βλέπει τα εισοδήματά του να μειώνονται και τις κοινωνικές συνθήκες να επιδεινώνονται.

Στο ερώτημα αν ο Ναβάλνι αποτελεί πραγματική απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, και αν εκείνος συνακόλουθα τον φοβάται, πέρα από τους μπελάδες που μπορεί να του προκαλέσει με ένα ακόμα βίντεο για το κρυφό παλάτι του στη Μαύρη Θάλασσα αξίας 1,35 δισ. δολαρίων, που το είδαν πάνω από 100 εκατ. άτομα μέσα σε 10 ημέρες τον περασμένο μήνα, ο Άντριου Γουντ, πρώην απεσταλμένος της Βρετανίας στη Μόσχα, εξηγεί στο Voice of America, ότι ο φόβος της απώλειας του ελέγχου έχει καθορίσει όλες τις αποφάσεις του Πούτιν μέχρι σήμερα.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, που ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «τη μεγαλύτερη πολιτική τραγωδία του 20ού αιώνα», και η οποία αποτελεί ένα εξέχον παράδειγμα για το πόσο γρήγορα ένα απολυταρχικό κράτος μπορεί να διαλυθεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Το τέλος μπορεί να μην γραφτεί από τον φιλόδοξο Αλεξέι, αλλά από τη σύζυγο του, Γιούλια, όπως λένε πολλοί, η οποία μπορεί να έχει καταφύγει, προς το παρόν, στη Γερμανία, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για να εξελιχθεί στο ρωσικό αντίστοιχο της Λευκορωσίδας, αυτοεξόριστης στη γειτονική Λιθουανία σήμερα, ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»