Ο πρώτος Πρωθυπουργός που υποχρεώνεται να επιβάλλει περιορισμό της κυκλοφορίας στους Έλληνες πολίτες είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πιο σοβαρός πολιτικός σε αυτή τη θέση της ύψιστης ευθύνης για την Ελλάδα, σε μία χώρα η οποία ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τους πολιτικούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Πρωθυπουργός έπραξε το αυτονόητο θα πει κανείς και δεν θα διαφωνήσω. Είναι στενάχωρο ωστόσο πως το αυτονόητο είναι τέτοιο επειδή κάποιοι δεν επιδεικνύουν ατομική ευθύνη, ούτε συμπεριφέρονται πολιτισμένα. Να νοιάζονται δηλαδή εκτός από τον εαυτό τους και για την τύχη του συνόλου.

«Τελευταίο βήμα πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μη γίνει μάταιο» είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών και τη σημασία του περιορισμού των πολιτών στα σπίτια τους. Το Σύνταγμα επιβάλλει όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελαττωματική να μπαίνει μπροστά από τους πολιτικούς ηγέτες το γενικό συμφέρον. Ας συμφωνήσουμε σε αυτό λοιπόν ότι αυτό είναι η υγεία μας και η επιβίωση όσων μπορούν.  

Η προσωπική συμπεριφορά είναι καθοριστικός τομέας για κάθε πολίτη και δυστυχώς το ποσοστό εκείνων που παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση δεν είναι αμελητέο. 

Ο Έλληνας δεν έχει υπομονή, δεν θα το μάθουμε αυτή την ώρα που απειλούμαστε από τον κορωνοϊό, η ιστορία του έχει αποδείξει ωστόσο πως συσπειρώνεται όταν πρέπει. «Η πατρίδα περνά στα χέρια μας, Ελλάδα είμαστε όλοι!», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όποιος έχει ζήσει από τη δεκαετία του ΄80 και μετά σε αυτή την κακόμοιρη γωνία της Ευρώπης μπορεί να θυμηθεί τους λόγους που συμπεριφερόμαστε έτσι.

Όποιοι από εμάς το κάνουν, ζητώ συγγνώμη αλλά, δεν πρέπει να σφυρίζουμε αδιάφορα και να υποστηρίζουμε ότι δεν έχουν σχέση με τη νοοτροπία μας. Ολόκληρο… κίνημα έγινε στην Ελλάδα η ψευτομαγκιά, αυτού που οδηγεί ανάποδα, που χτίζει προκλητικά μέσα στο δάσος, που καπνίζει μπροστά σου, που… πρέπει να πρέπει να λαδωθεί για να κάνει τη δουλειά του, που δεν κόβει απόδειξη, που «σχολάει» από το γραφείο του στο δημόσιο και λέει Πέμπτη μεσημέρι «καλό Σαββατοκύριακο».

Αυτή η κακή ποιότητα της δικής μας ζωής και εκείνη των παιδιών μας, αλλοίωσε την Ελλάδα. Όλοι όσοι συνέβαλλαν σε αυτό δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να ορθοποδήσει, χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Δεν έγινε Πρωθυπουργός ούτε για να φάει, ούτε για να γίνει διάσημος. Θέλει να μείνει στην ιστορία επειδή κατάφερε κάποια πράγματα. Η αλλαγή της νοοτροπίας του λαού ανήκει βέβαια στην κατηγορία του ακατόρθωτου. Η συνείδησή του ωστόσο του επιβάλλει να αποφασίζει κάθε φορά το σωστό. Και πολύ καλά κάνει.

Και κάτι ακόμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά. Αποφασίζει, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, όσα υπαγορεύουν οι περιστάσεις. Είναι παρών και το βλέπουμε κάθε μέρα.