Ντράγκι: Αποκάλεσε δικτάτορα τον Ερντογάν - Αντιδράσεις από την Τουρκία

Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλλα κάλεσε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέας κυβέρνησης. 

Ο Ντράγκι πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ματαρέλλα αργότερα την Τετάρτη.

Η κλήτευση έρχεται λίγο μετά την έκκληση του Ματαρέλλα στο κοινοβούλιο την Τρίτη να υποστηρίξει γρήγορα το σχηματισμό μιας νέας μη πολιτικής κυβέρνησης ώστε να ηγηθεί της χώρας που έχει πληγεί από τον κορωνοϊό, και έπειτα από την αποτυχία των διερευνητικών εντολών για κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η χώρα, διαβόητη για τους δύσκολους συνασπισμούς και τις εύθραυστες κυβερνήσεις της τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσε να αντέξει μια άμεση προσφυγή σε εκλογές στο αποκορύφωμα μιας παγκόσμιας πανδημίας και της επακόλουθης οικονομικής κατάρρευσης.

Η Ιταλία βρέθηκε σε πολιτική αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης από τον Ρέντσι στην κυβέρνηση συνασπισμού λόγω δυσαρέσκειας για τον χειρισμό της πανδημίας. 

Σε μια ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, η Ματαρέλλα δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί επί του παρόντος να διενεργήσει μια πολιτική εκστρατεία και πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. 

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι απαιτούν «συγκεκριμένες και γρήγορες απαντήσεις» στις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Ο Ματαρέλλα είπε ότι ήθελε να βοηθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση υψηλού προφίλ που θα υπερέβαινε την πολιτική. Σημείωσε επίσης ότι μετά τις γενικές εκλογές το 2013 χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Η Ιταλία έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό, πλησιάζοντας τους 90.000, από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ – και λιγότερους μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη συνολικά. Θεωρήθηκε επίσης ευρέως ως μια από τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, ακόμη και πριν από την πανδημία.