Το γεγονός ότι η κρίση του κορωνοϊού κρύβει μεγάλους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια υπαρξιακή κρίση, οπότε δεν πρέπει να επιχειρηματολογούμε μόνο με αριθμούς, αλλά πρέπει να μιλήσουμε στις καρδιές των ανθρώπων.

Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η Ένωση δεν τους βοηθά, κάτι κάνουμε λάθος».

Ο Μπορέλ έδωσε παραδείγματα βοήθειας της ΕΕ: «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία έστειλαν πολύ περισσότερες μάσκες στην Ιταλία από την Κίνα και τη Ρωσία.

Οι υπάλληλοί της εργάστηκαν μέρα και νύχτα ώστε μαζί με τις χώρες -μέλη για να φέρουν πίσω 420.000 παραθεριστές της Ε.Ε. που βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Οι πτήσεις χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την ΕΕ. Αλλά πόσοι άνθρωποι το ξέρουν αυτό;».

Τέλος είπε πως πιστεύει, αναμένει και ελπίζει ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μια νέα ώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Έφερε ως παράδειγμα την πολιτική για την υγεία, η οποία έως τώρα βρίσκεται σχεδόν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών της ΕΕ.

«Αλλά τα θέματα υγείας, όπως γνωρίζουμε τώρα – δεν είναι κάτι που μπορούμε να  τα αντιμετωπίσουμε μόνο εντός των εθνικών συνόρων», όπως επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ