Όχι σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία υπό το καθεστώς έμμεσης βίας και εκβίασης είναι η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. «Διερευνητικές επαφές όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να υπάρξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου στο vradini.gr.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάας ήταν σαφής, «Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι -δεν αναφέρομαι σε εμάς- αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων».

Η κατάσταση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών κρίνεται δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη, από την ήδη οξυμμένη προηγούμενη περίοδο, καθώς θεωρούν ότι ο Ερντογάν φτάνει στα ακραία του όρια. Ερμηνεύοντας τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αθήνα βλέπουν την προσπάθεια της Άγκυρας να αλλάξουν οι όροι και η ατζέντα των διερευνητικών επαφών. Μάλιστα ο Ιμπαρήμ Καλίν, το άλτερ έγκο του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στη συζήτηση θα πρέπει να τεθούν «η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά και οι εναέριες ζώνες».

Στην Αθήνα πάντως επικρατεί, ένας διπλωματικός πυρετός. Στην κυβέρνηση στοχεύουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, αυτοί κυρίως που ήταν πιο ευνοϊκοί με την ¨Αγκυρα, να κατανοήσουν ότι υπήρξε μια προσχηματική πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια επιβολή αξιόπιστων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αύριο και μεθαύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει έστω και εμβόλιμα στη συνεδρίαση, την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, ζητώντας τη συστράτευση όλων. Αν και  η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης της Συνόδου, η Ελλάδα θα επιδιώξει να υπάρχει ομόφωνη και σε σκληρή γλώσσα καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από το σύνολο των ηγετών, που θα περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη διακρίνουν την ενόχληση του Βερολίνου για τις νέες προκλήσεις, όπως φάνηκε και από  τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ κ. Μάας και το γεγονός ότι ανέβαλε το ταξίδι του στην Τουρκία.

 Στο Μέγαρο Μαξίμου στέκονται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αποδέκτη την Τουρκία. «Έρχεται να επιβεβαιώσει -για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες- ότι έχει λήξει η περίοδος των ίσων αποστάσεων και η αμερικανική πλευρά τάσσεται  ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων. Αποδεικνύει, παράλληλα, πόσο αποδίδουν οι διπλωματικές ενέργειες της Κυβέρνησης και η διεθνοποίηση του θέματος όπως και η αποφασιστική, αλλά και ψύχραιμη στάση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν σαφώς την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι: «Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».