Από την ερχόμενη Παρασκευή (24 Ιουλίου) η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι απαραίτητη για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα τα μαγαζιά της Αγγλίας, προκειμένου να μπει «φρένο» στη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με 100 ευρώ πρόστιμο.

Ωστόσο, πάνω από 200 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες (19 Ιουλίου) στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία είχαν ως βασικό επιχείρημα ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου αντίκειται στις ελευθερίες τους.

Κανένας δεν φορούσε μάσκα, ενώ δεν γινόταν καμιά προσπάθεια να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Αντιθέτως, όλοι ήταν αγκαλιασμένοι και πόζαραν για να φωτογραφηθούν, κρατώντας πλακάτ σε σχήμα καρδιάς που έγραφαν «Μοίρασε αγάπη, όχι φόβο».

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από μία οργάνωση που φέρει το όνομα «Keep Britain Free» (μτφρ. Αφήστε τη Βρετανία ελεύθερη), ενώ το «παρών» έδωσαν συνταξιούχοι και οικογένειες με μικρά παιδιά. Ιδρυτής της εν λόγω οργάνωσης είναι ο Σίμον Ντόλαν, ένας σπουδαίος επιχειρηματίας.

They carried signs calling to 'spread love not fear'

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι είναι αποδεδειγμένο ότι η μάσκα δεν παρέχει καμιά προστασία. Στη διαδήλωση μία γυναίκα φορούσε στο πρόσωπό της ένα εσώρουχο, προκειμένου να σατιρίσει την άσκοπη, κατά την πεποίθησή της, χρήση της μάσκας. Ένας άνδρας φορούσε ένα γιλέκο που έφερε το μήνυμα «Σώστε τα δικαιώματα των ανθρώπων. Όχι στα εμβόλια».

Πάντως, μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Obsever» έδειξε ότι η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, με μόλις το 13% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι αυτή δεν είναι απαραίτητη.

The demonstrators claim the restrictions challenge civil liberties

Ο εθνικός στατιστικολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Σερ Ίαν Ντάιαμοντ δήλωσε στο «Sky News» ότι την περασμένη εβδομάδα το 61% του πληθυσμού χρησιμοποίησε μάσκα στις εξόδους του. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κατά 50% μεγαλύτερο, συγκριτικά με αυτό που καταγράφηκε δύο εβδομάδες πριν.

«Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που φορούν μάσκες», τόνισε σχετικά ο καθηγητής.

Τέλος, ο Σερ Ίαν Ντάιαμοντ επεσήμανε ότι η μάσκα θα γίνει «κανόνας» σε πολλά σημεία της Βρετανίας, ειδικά στη Σκωτία, στην οποία η χρήση των προστατευτικών προσώπου κατέστη υποχρεωτική νωρίτερα αυτόν τον μήνα.