Στις 24 Μαρτίου η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) απευθύνθηκε στην «Hill & Knowlton Strategies, media relations agency» του Facebook στην Ελλάδα μετά και από διαμαρτυρίες των μελών της.

Πιο συγκεκριμένα, μετέφερε αίτημα διαδικτυακής συνάντησης με πρόσωπα αρμόδια για να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού περιεχομένου στο Facebook. Ωστόσο, η εκπρόσωποι του Facebook σε απάντησή τους παρέπεμψαν σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους σχετικά με τις πολιτικές της πλατφόρμας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η ΕΣΗΕΑ αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και είναι η μεγαλύτερη δημοσιογραφική Ένωση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, «με δεδομένο το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό του περιεχομένου που αναρτάται στο Facebook παράγεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ενημερωτικά Μέσα, κρίνουμε σκόπιμη μια συζήτηση για την απρόσκοπτη, διαφανή και αξιόπιστη διακίνηση του ενημερωτικού περιεχομένου».

«Επιθυμούμε να πληροφορηθούμε σχετικά με τους ελεγκτές της καταλληλότητας του περιεχομένου, την εξειδίκευσή τους καθώς και τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η πλατφόρμα ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αποκλεισμού περιεχομένου από τυχόν στοχευμένη και κακόβουλη χρήση του μηχανισμού αναφορών, όπως έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο» τονίζεται στην επιστολή της ΕΣΗΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΗΕΑ ζήτησε μια «συνάντηση για τη διεξαγωγή παραγωγικής συζήτησης».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Facebook, απάντησαν μεταξύ άλλων ως εξής: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Facebook, στις 3 Μαρτίου 2021 προχώρησε σε μια επίσημη δήλωση, καθώς και κοινοποίησε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την πολιτική και τις διαδικασίες του».

Στο πλαίσιο αυτό η επιστολή-απάντηση τονίζει ότι σε αυτή την ανακοίνωση θα βρεθούν οι απαντήσεις καταλήγοντας πως «με δεδομένα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην παρούσα φάση το Facebook δεν σκοπεύει να προβεί σε νέες δηλώσεις σχετικά με το εν λόγω θέμα».