Αυτό που διαβάζουμε συχνότερα για τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι ότι βρίσκουν πάντα χρόνο για να κάνουν μαζί κάποιες δραστηριότητες και για να επικοινωνήσουν ουσιαστικά τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

Ωστόσο μια ερωτική σχέση με μεγάλη αντοχή στο χρόνο χρειάζεται πολλά περισσότερα από μερικές ώρες την ημέρα μαζί. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η εμπειρία όσων άντεξαν μαζί δεκαετίες ολόκληρες και επιμένουν ότι, και σε αυτήν την περίπτωση, η ποιότητα είναι σημαντικότερη από την ποσότητα.

Με απλά λόγια δεν έχει σημασία πόσο χρόνο περνάτε με τον σύντροφο σας αλλά αν σε αυτό το διάστημα διασκεδάσατε πραγματικά μαζί. Οι 4 απλές συνήθειες των ευτυχισμένων ζευγαριών έχουν ως εξής:

Η σιωπή δεν είναι χρυσός

Ακούμε συχνά ότι στις δύσκολες καταστάσεις, το καλύτερο είναι να σιωπούμε μέχρι να περάσει το κακό. Όσοι όμως έχουν καταφέρει να ζήσουν μαζί 50 ολόκληρα χρόνια,  προτείνουν στους νεώτερους να μιλούν με το σύντροφο τους για τα πάντα, από όσα τους προβληματίζουν μέχρι όσα τους κάνουν χαρούμενους και φυσικά εκείνα που επιθυμούν σύντομα να πραγματοποιηθούν.

Αγάπη και γέλιο

Τα ζευγάρια που γελάνε μαζί μένουν και μαζί. Σαφώς και χρειάζεται η αγάπη, η αφοσίωση, ο σεβασμός και ο θαυμασμός για να κρατηθεί μια σχέση, ωστόσο οι άνθρωποι που γελούν μαζί με την ψυχή τους καταφέρνουν να υπερνικήσουν όλα τα προβλήματα με τα οποία τους φέρνει αντιμέτωπους ο χρόνος που περνά. Εξάλλου το γέλιο απελευθερώνει τις περίφημες ενδορφίνες, που μας κάνουν να θέλουν να περνάμε περισσότερο χρόνο με αυτήν/την που προκάλεσε την πολυπόθητη παραγωγή τους.

Δώστε προσοχή

Αν θέλετε να κρατήσετε τη σχέση σας δώστε στον/στην σύντροφο σας την προσοχή που αποζητά. Με απλά λόγια κάντε τον/την να αισθάνεται ότι είναι το μοναδικό άτομο για εσάς στον χώρο, ακριβώς όπως συνέβη όταν πρωτογνωριστήκατε και ερωτευτήκατε. Διατηρήστε δηλαδή την επαφή με τα μάτια, αφήστε επιτέλους το τηλέφωνο στην άκρη και δώστε του/της την αμέριστη προσοχή σας, υπενθυμίζοντας του/της πόσο τυχεροί είστε που βρίσκονται στη ζωή σας.

Η σημασία της ανακούφισης

Είμαστε σε μια ευτυχισμένη σχέση όταν νιώθουμε ότι μας αγαπούν και μας αποδέχονται όπως είμαστε. Τα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί έχουν την άνεση να είναι ο εαυτός τους με τον άλλον, να δείξουν την άσχημη ή την απεριποίητη πλευρά τους, χωρίς να φοβούνται την κριτική ή την απόρριψη. Αυτό φυσικά και δεν σημαίνει ότι αφήνονται και παύουν τα προσέχουν τα λόγια τους ή την εμφάνιση τους, γιατί αυτό πρώτα από όλα επιβάλλει η αγάπη που πρέπει να έχουμε προς τον εαυτό μας, αλλά η ανακούφιση που νιώθουμε όταν ξέρουμε ότι με κάποιον μπορούμε να είμαστε όπως πραγματικά νιώθουμε είναι σημαντική για όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια με αντοχή στο χρόνο.

Πηγή: psychologytoday.com