«Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο».

Αυτή η μεγάλη αλήθεια αποτελεί την εισαγωγή του μυθιστορήματος «Άννα Καρένινα» του Λέων Τολστόι. Αν η Σον Κινγκ, η 7η και τελευταία σύζυγος του Λάρι Κινγκ, που ανακάλυψε μετά το θάνατο του ότι δεν της έχει αφήσει δεκάρα τσακιστή, έζησε δίπλα του μία δυστυχισμένη ζωή, το γνωρίζει μόνο η ίδια και οι δικοί της άνθρωποι. Το σίγουρο είναι πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και μία ζωή μέσα στο χρήμα δεν συνεπάγεται ούτε ευτυχία, ούτε άνεση, ούτε εξασφάλιση, όπως επιβεβαιώνουν οι δικηγόροι των γυναικών που έκαναν πλούσιο γάμο για να ζήσουν δύσκολα και να μείνουν στον «άσο»…

Σήμερα, η Σον Κινγκ ετοιμάζεται να προσφύγει στο δικαστήριο και να διεκδικήσει όσα τής στέρησε η τροποποίηση της διαθήκης του θρυλικού παρουσιαστή, για την οποία δεν είχε ιδέα. Η ίδια αφήνει να εννοηθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Λάρι Κινγκ δεν είχε σώας τας φρένας, ενώ υπαινίσσεται σκοπιμότητες πίσω από το μοίρασμα της περιουσίας του, ύψους περίπου 2 εκατ.δολαρίων, στα πέντε παιδιά του, δύο εκ των οποίων πέθαναν το 2020, με απόσταση μόλις μερικών μηνών. Το επιχείρημά της είναι ότι ως ζευγάρι είχαν καταρτίσει «ένα πολύ προσεκτικό πλάνο» για τα οικονομικά της οικογένειάς τους ήδη από το 2015, και ότι ακόμα και αν η τροποποίηση έγινε λίγο μετά την υποβολή της αίτησης διαζυγίου μεταξύ τους, το 2019, θα είχε ενημερωθεί από τον ίδιο γι’ αυτήν, αφενός γιατί οι σχέσεις τους ήταν καλές και αφετέρου επειδή βρίσκονταν σε διαδικασία επανασύνδεσης.

Η Σον Κινγκ δεν είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που παντρεύτηκε έναν πλούσιο άνδρα. Το ίδιο έχει κάνει, μεταξύ πάμπολλων άλλων, και η ταλαντούχα ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ που ένωσε τη ζωή της με τον ζάπλουτο επιχειρηματία Φρανσουά-Ανρί Πινό, αλλά και η αλλοτινή πρωταθλήτρια κολύμβησης Σαρλίν που «συμμόρφωσε» στο πλαίσιο ενός γάμου τον άτακτο πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό. Αν αυτοί οι γάμοι είναι επιτυχημένοι ή όχι, θα τους κρίνει η Ιστορία. Αυτό που θα ήθελε, πάντως, να κρατήσουμε υπόψη μας η Αγιέσα Βαρντάγκ, δικηγόρος διαζυγίων πλούσιων και διάσημων πελατών, είναι ότι «η οικονομική κακοποίηση δεν συμβαίνει μόνο στα σπίτια που τα χρήματα είναι λιγοστά». «Τα παραδείγματα γυναικών που ζουν μέσα στον πλούτο εξαιτίας ενός γάμου αλλά δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε μερικά ευρώ για να αγοράσουν προϊόντα για την προσωπική τους υγιεινή ή για μία πλάκα σοκολάτας, είναι πολύ συχνό και σχετίζονται με τον έλεγχο που θέλει να ασκεί ο ισχυρός πάνω στον αδύναμο», εξηγεί η ίδια.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι αυτή η μορφή εκμετάλλευσης συμπεριλήφθηκε πριν από δύο χρόνια στο νόμο για την οικογενειακή βία του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να αναγνωριστεί η οικονομική κακοποίηση ως ποινικό αδίκημα. Η κατάσταση αυτή αφορά εξίσου πλούσιους και φτωχούς, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Woman’s Aid που ανεβάζει το ποσοστό αυτών που στερούνται στο πλαίσιο ενός γάμου τα βασικά είδη διαβίωσης και των χρημάτων για να τα αγοράσουν στο 71%.

Συζυγικές… ακρότητες

Η Βανέσα Λόιντ-Πλατ, της οποίας η δικηγορική εταιρία έχει εκπροσωπήσει πολλές γυναίκες που έχουν χωρίσει από πλούσιους επιχειρηματίες, διασημότητες ή ακόμα και πολιτικούς πρώτης γραμμής, αποκαλύπτει στην «Daily Mail» τα εξής: «Κάποιες εξ αυτών βρέθηκαν απέναντι σε συζύγους που τους έλεγαν ότι “θα σου δώσω χρήματα αν κάνεις μαζί μου σεξ με συγκεκριμένο τρόπο σήμερα το βράδυ” και άλλες έπρεπε να πουν στις γραμματείς τους με το… νι και με το σίγμα τι ήθελαν να αγοράσουν για να τους περάσουν ακριβώς το ποσό που θα χρειάζονταν στην κάρτα τους.

«Οι σύζυγοι συχνά ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για τις συζύγους-τρόπαια (trophy wives), μόνο, όμως, για τα πράγματα που θέλουν εκείνοι να βλέπουν πάνω τους», εξηγεί η ίδια και σοκάρει αναφέροντας την περίπτωση ενός πάμπλουτου επιχειρηματία, ο οποίος ξόδευε τεράστια ποσά για να αγοράζει σέξι εσώρουχα στη σύζυγό του, αλλά εκείνη είχε φτάσει στο σημείο να δανείζεται χρήματα από φίλες της για να αγοράσει καθημερινά εσώρουχα, επειδή εκείνος δεν έδινε χρήματα για τίποτα το οποίο δεν προοριζόταν για τα μάτια του και την ευχαρίστησή του.

Εξίσου τραγική είναι η περίπτωση του επιχειρηματία που έφευγε για ταξίδια παίρνοντας μαζί την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα, χωρίς να αφήνει χρήματα στη σύζυγό του για να τα αντικαταστήσει, αλλά και εκείνου που την έβαζε να προσλαμβάνει νταντάδες και κηπουρούς και να μην τους πληρώνει αν εκείνη δεν είχε καλή συμπεριφορά απέναντί του…

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»