Απόψεις

Οι «Άγιες» Ένοπλες Δυνάμεις

Με ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνησις να αντιμετωπίσει την τουρκική υπεροπλία. Φευ! Σε αντίθεση με την γείτονα, η οποία κατασκευάζει με συμπαραγωγές το 65% των εξοπλισμών της, εξάγοντας αρκετά από τα

enoples_dinameis_aeros

Η διάθεσις του συνόλου της κινητής και ακινήτου περιουσίας του εφοπλιστού Ιάκωβου Τσούνη προς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), μου κίνησε την περιέργεια να ενημερωθώ για την σημερινή στρατιωτική κατάσταση της χώρας. Τα στοιχεία που συνέλεξα, καθίσταται σαφές ότι δεν περιλαμβάνουν τις νέες παραγγελίες, ούτε την επιμήκυνση της στρατιωτικής θητείας.

Εκκινώντας από το προσωπικό, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν 154.100 στρατεύσιμοι, εκ των οποίων 93.500 υπηρετούν στο Πεζικό, 39.500 στο Πολεμικό Ναυτικό και 21.500 στην Πολεμική Αεροπορία. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι άνω του ημίσεως είναι επαγγελματίες, ακριβώς οι 87.800.

Στα εξοπλιστικά, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει, μεταξύ άλλων, 232 μαχητικά αεροσκάφη, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 13 φρεγάτες, 11 υποβρύχια και 18 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 850 άρματα μάχης διαφορετικών τύπων Leopard και 88 επιθετικά ελικόπτερα.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί του τουρκικού στρατού είναι υπερδιπλάσιοι (349.700) όσον αφορά στο προσωπικό, ενώ υπερτερούν στα μαχητικά αεροσκάφη (253), στις φρεγάτες (16), και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα περίφημα Bayraktar ΤΒ2/S, τα οποία διεκρίθησαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα στοιχεία είναι του 2019, και σαφώς πρόκειται να διαφοροποιηθούν επί τα βελτίω μετά την ψήφιση από την Βουλή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Αξίζει να επισημανθεί η πληροφορία ότι η Τουρκία κατασκευάζει με συμπαραγωγές το 65% των εξοπλισμών της, εξάγοντας αρκετά από τα προϊόντα της σε πολλές χώρες, ενώ η Ελλάς εισάγει σχεδόν τα πάντα. Ακόμη και τα drones που διαθέτουμε, είναι μισθωμένα από το Ισραήλ έως το 2022.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμύνης παρουσίασε αύξηση, από τα 3,4 δισ. το 2020, στα 5,5 δισ. το 2021, ενώ παραμένει σταθερή η υποχρέωσίς μας να δαπανούμε το 2% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.) για την Εθνική Άμυνα, σε σχέση με την συμμετοχή μας στο Ν.Α.Τ.Ο. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Α.Ε.Π. έχει συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας, ήτοι κυμαίνεται γύρω στα 168 δισ., έναντι 242 δισ. το 2008. Τα 23, συνολικώς, εκατομμύρια που έχει διαθέσει έως σήμερα, ο Ιάκωβος Τσούνης στις «Άγιες», όπως τις αποκαλεί, Ένοπλες Δυνάμεις, μπορεί να φαντάζουν σαν σταγόνα στον ωκεανό, όμως δίνουν μία κατεύθυνση και σε άλλους δυνητικούς ευεργέτες.

Δείτε επίσης