Οι απειλές της Τουρκίας, το «χαστούκι» των ΗΠΑ στους γείτονες και η σκληρή απάντηση της Αθήνας

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία η οποία χθες προανήγγειλε απάντηση και στο πεδίο σε περίπτωση που η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο, τραβώντας το σχοινί στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ, απειλεί την Κύπρο με επέμβαση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις αλλά ταυτόχρονα κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για προκλητικές ενέργειες και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση,για «βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη σπασμωδικότητα των κινήσεων από την γειτονική χώρα αλλά και κόκκαλο που θέτει στο μαχαίρι.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς ,(εκπρόσωπος του υπουργείου),  ανέφερε τα εξής:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.»

Ψυχρολουσία από ΗΠΑ

Μετά την έκθεση «καταπέλτη» της Κομισιόν και την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που δημιούργησαν έντονη νευρικότητα στην Τουρκία, ήρθε ακόμη ένα «χαστούκι» αυτή τη φορά από το αμερικανικό Κογκρέσο. Και αυτό διότι βουλευτές των ΗΠΑ επιδιώκουν να μην εγκριθεί η πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη γείτονα χώρα, αποστέλλοντας διακομματική επιστολή στον Αντονι Μπλίνκεν.

Διπλωματικές πηγές: Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως: «Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο».

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.