Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι Διάβολοι της Τασμανίας λάμπουν μυστηριωδώς στο σκοτάδι κάτω από το υπεριώδες φως – λίγες μόλις εβδομάδες αφότου το ίδιο φαινόμενο ανακαλύφθηκε σε άλλα αυστραλιανά ζώα.

Αμερικανοί ερευνητές στον ζωολογικό κήπο του Τολέδο στο Οχάιο των ΗΠΑ, βρήκαν πως τμήματα του εμβληματικού αυστραλιανού ζώου «παράγουν» ένα τρομακτικό μπλε χρώμα, όταν εκτίθενται στο υπεριώδες φως.

Είναι η πρώτη περίπτωση καταγραφής βιοφθορισμού σε Διαβόλους της Τασμανίας, με τα ευρήματα της έρευνας να γίνονται γνωστά το Σάββατο (12/12).

«Στην περίπτωση του Τασμανικού Διαβόλου, το δέρμα γύρω από το ρύγχος, τα μάτια και το εσωτερικό αυτί του, απορροφά υπεριώδες φως και το εκπέμπει εκ νέου ως μπλε, ορατό φως», έγραψε ο ζωολογικός κήπος σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Δεν είναι σαφές εάν αυτή η περίπτωση βιοφθορισμού εξυπηρετεί κάποιο οικολογικό σκοπό ή απλώς συμβαίνει.»

Ο Τζέικομπ Σεν, επιστημονικός συνεργάτης του ζωολογικού κήπου είπε ότι η ομάδα του εμπνεύστηκε στο να δοκιμάσει τον τρόπο με τον οποίο ο Τασμανικός Διάβολος αντιδρά κάτω από το υπεριώδες φως, αφού το συγκεκριμένο παράδοξο παρατηρήθηκε επίσης σε πλατύποδες και Μπίλμπι.

Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε τους επιστήμονες από το Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους ισχυρισμούς του ομολόγου τους και σοκαρίστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι ήταν αλήθεια. 

Κάτω από το φως, η γούνα του πλατύπους γίνεται πράσινη και μπλε αντί για το κανονικό καφέ χρώμα του δέρματος που έχει. 

Πειραματίσθηκαν επίσης και στα Μπίλμπι και βρήκαν ότι τα αυτιά και οι ουρές τους γίνονται φωτεινότερα κάτω από το υπεριώδες φως. 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι ο βιοφθορισμός εμφανίζεται σε ορισμένα έντομα και θαλάσσια πλάσματα. Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Paula Anich, ερευνήτρια βιοποικιλότητας της Βόρειας Αμερικής από το Κέντρο Επιστημών και Περιβάλλοντος, Northland College στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ήταν μια «εκπληκτική» ανακάλυψη.

Εξήγησε ότι η λάμψη αυτών των θηλαστικών θα μπορούσε να τα βοηθήσει ώστε να κρατάνε τους θηρευτές μακριά. 

Η ομάδα του Μουσείου της Δυτικής Αυστραλίας θα διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες και θα εξετάσει άλλα μαρσιποφόρα για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα με τα νυκτερινά θηλαστικά.