Οι εκκεντρικές συνήθειες των επιτυχημένων ανθρώπων | musk scaled

Άλλοι κάνουν μπάνιο με παγωμένο νερό και άλλοι φορούν καθημερινά τα ίδια ρούχα, οι επιτυχημένοι άνθρωποι και οι… δικές τους συνήθειες

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή τη Κυριακής»

Της Σόφης Λούκα

Ο πρωτοπόρος επιστήμονας Άλμπερτ Αϊνστάιν μάζευε από το δρόμο καθημερινά τα αποτσίγαρα για να έχει καπνό για την πίπα του.

Ο πατέρας του Αλεξικέραυνου, Βενιαμίν Φραγκλίνος, καθόταν γυμνός μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο για να θωρακίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα, ενώ ο φιλόσοφος Πυθαγόρας απαγόρευε στους μαθητές του να τρώνε φασόλια, επειδή πίστευε ότι είναι φτιαγμένα από την ίδια ύλη με τους ανθρώπους. Όπως φαίνεται, ο δρόμος προς την επιτυχία είναι σπαρμένος με εκκεντρικές συνήθειες!

Και αν οι παραπάνω είναι τόσο παλιοί που κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι έχουν εφευρεθεί ιστορίες για τις καθημερινές τους συνήθειες για λόγους εντυπωσιασμού, η σημερινή γενιά των πολύ επιτυχημένων και οι εκκεντρικότητες στη ρουτίνα τους, επιβεβαιώνουν το επιστημονικό συμπέρασμα ότι η ευφυΐα συνδέεται κατά 40% με το περιβάλλον μας. Είτε εσκεμμένα είτε χωρίς πρόθεση δηλαδή, οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του εγκέφαλου μας και στον τρόπο σκέψης και δράσης μας. 

Για του λόγου το αληθές, αυτές τις ημέρες πολύς λόγος έγινε για τον Τζακ Ντόρσεϊ, τον τύπο πίσω από το Twitter, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του CEO, ούτε λίγο ούτε πολύ, για να αδράξει τη μέρα. Σαφώς στα χέρια του παραμένει η εταιρεία χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών και ψηφιακών πληρωμών Square, την οποία θα συνεχίσει να διοικεί με το ίδιο σκληρό πρόγραμμα που έχει επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του, αφού ξυπνά καθημερινά στις 5 το πρωί, διαλογίζεται και γυμνάζεται για μία ώρα και στη συνέχεια πηγαίνει με τα πόδια στο γραφείο του χωρίς να πάρει πρωινό. Τα Σαββατοκύριακα απέχει εντελώς από το φαγητό και απολαμβάνει να κάνει μπάνια πρώτα σε καυτό νερό και στη συνέχεια σε παγωμένο, γιατί κατά αυτόν τον τρόπο δυναμώνει το σώμα του και καθαρίζει το μυαλό του. 

Ο Ίλον Μασκ από την άλλη πλευρά, ο οποίος τον περασμένο μήνα πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 5 δισ. δολαρίων, αφού πρώτα πήρε το Ο.Κ. από τους ακολούθους του στο Twitter, δεν τρώει ποτέ πρωινό και αρκείται σε έναν σκέτο καφέ, τον οποίο πίνει εξετάζοντας τι άλλα αντικείμενα μπορεί να αγοράσει από αυτά που χρησιμοποιεί ο αγαπημένος του ήρωας, o Τζέιμς Μπόντ. Αντίθετα με τους προαναφερθέντες, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ξυπνά στις 8 και φορά καθημερινά ένα γκρι μακό μπλουζάκι, ένα τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια, επειδή πιστεύει ότι οι πολλές ενδυματολογικές επιλογές είναι χάσιμο χρόνου, που για τον ίδιο είναι πολύτιμος. Η Μάρθα Στιούαρτ, που πρόσφατα σχολίασε για την περιπέτειά της με τη φυλακή, ότι «ποτέ δεν χτύπησα πάτο, απλά αντιμετώπισα ένα εμπόδιο στο δρόμο μου», δεν φεύγει από το χώρο εργασίας της αν δεν καθαρίσει πρώτα το γραφείο της, ενώ έχει επιβάλει σε όλους να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο κόκκινο και μπλε στιλό. 

Ο Γιοσίρο Νακαμάτσου, ο 93χρονος σαμουράι της Τεχνολογίας, έχει τις καλύτερες ιδέες όταν βρίσκεται κάτω από το νερό, γι’ αυτό στη διάρκεια των αγαπημένων του καταδύσεων έχει πάντα μαζί του ένα αδιάβροχο σημειωματάριο για να καταγράφει κυριολεκτικά ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι. Λάτρης της αδρεναλίνης και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, του Ομίλου Virgin, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιθυμία του να σπάει συνεχώς νέα ρεκόρ και να εφαρμόζει σχεδόν παράλογες ιδέες μάρκετινγκ είναι το μυστικό της επιτυχίας του. 

Τέλος, ο Πίτερ Τιλ, συνιδρυτής της PayPal και άλλων πολλών, δεν κρύβει ότι θεωρεί πως το μυστικό της επιτυχίας το υκρύβεται στο πρωινό ξύπνημα και στην πεποίθησή του ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν CEO που φοράει κοστούμι!