Τρόμος για τις μεταλλάξεις και τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας

Προβληματισμός επικρατεί στους λοιμωξιολόγους για την σταθερότητα που παρατηρείται στον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας από τον ιό της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό κάνεις μέχρι τώρα δεν ανάβει πράσινο φως στην Κυβέρνηση για άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν με το lockdown την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί υπήρξε συνωστισμός ίδιος ανήμερα των Θεοφανείων με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να περιμένουν τα στοιχεία που θα δείξουν οι έρευνες τους καθώς αναμένεται να υπάρξει επιβαρυμένο η οίκο φορτίο.

Σε κάθε περίπτωση οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται σήμερα να κάνουν την εισήγησή τους, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει τις τελικές αποφάσεις σε ότι αφορά την «επόμενη ημέρα» από τα τελευταία μέτρα που θεωρητικά λήγουν στις 11 Ιανουαρίου, αν αυτά  δεν παραταθούν γεγονός που εξαρτάται από το τι θα εισηγηθούν οι ειδικοί.

Οι λοιμωξιολόγοι παραμένουν προβληματισμένοι σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο.

Το υπουργείο αποφάσισε από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου να κτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σαιζόν στα δημοτικά ωστόσο όμως τι θα γίνει για τα δημοτικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν σε περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα και στο κόκκινο;

Οι περιοχές αυτές είναι:

  • Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα),
  • οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης,
  • το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου,
  • Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης,
  • ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας,
  • η κοινότητα Σπερχειάδας,
  • ο Δήμος Μακρακώμης της ΠΕ Φθιώτιδας,
  • η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης
  • η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου της ΠΕ Φλώρινας
  • και η Κάλυμνος.

Άγνωστο επίσης παραμένει τι θα γίνει από Δευτέρα με τα καταστήματα που παρέμειναν όλη την προηγούμενη βδομάδα κλειστά και αν θα ισχύσει το «click  away» από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τα καταστήματα λιανεμπορίου παρέμειναν κλειστά και να λειτουργήσουν με την μέθοδο που λειτουργούσαν μέχρι τώρα από την πλευρά όμως τον λοιμωξιολόγων εκφράζονται ακόμη αντιρρήσεις καθώς όπως λένε ο συνωστισμός και η κίνηση στους δρόμους θα επιβαρύνει τα επιδημιολογικά δεδομένα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε ξανά στο κλείσιμο των καταστημάτων.

Οι χειμερινές εκπτώσεις είναι το δέλεαρ και για τους εμπόρους και για την κυβέρνηση ωστόσο πρώτα περιμένουν τα δεδομένα των επιστημόνων και μετά να αποφασιστεί οτιδήποτε.