Οι γερμανικές επενδύσεις είναι οι σημαντικότερες σε αξία ξένες επενδύσεις στη χώρα

Για το στόχο της ΔΕΗ και της RWE, να υλοποιηθεί  αυτή η εμβληματική  επένδυση στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του στην ψηφιακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας πως αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα με «άρωμα» Γερμανίας.

«Η δεύτερη είναι η πιλοτική επένδυση της Volkswagen στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστυπάλαια», είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για το MoU της ΔΕΗ με την RWE για κοινές επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ, διευκρινίζοντας  ότι τις επόμενες ημέρες η επιδιωκόμενη συμφωνία θα λάβει την έγκριση της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται πως  το MoU μεταξύ ΔΕΗ και RWE υπεγράφη πέρυσι τον Μάρτιο στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων.

Μιλώντας για την  Οικονομία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε  ότι το 2020 η Ελλάδα βελτίωσε κατά 13 θέσεις την κατάταξή της σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αφού ανέβηκε στην 6η από τη 19η θέση, ενώ για την απορρόφηση των κονδυλίων σχετικά με την αντιμετώπιση του Covid-19 κατατάχθηκε στην 1η και τη 2η θέση στα δύο βασικά κοινοτικά ταμεία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεωργιάδης  στάθηκε  στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2020 η ύφεση που θα παρουσιάσει η Ελλάδα δεν θα είναι μακριά από το μέσο όρο της Ε.Ε., διότι η χώρα εφάρμοσε ταχύτατα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης, λέγοντας :

 «Για το 2021,  το κλίμα στην οικονομία θα αρχίσει να αλλάζει ήδη από το β΄ τρίμηνο, ενώ το γ΄ τρίμηνο θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη, χάρη και στην ταχύτατη αλλά και με μεγάλη περίσκεψη και αποτελεσματικότητα χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων».

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης, έδωσε έμφαση  στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα,  σχολιάζοντας το  ως υψηλό, δεδομένου ότι, όπως είπε, «οι γερμανικές επενδύσεις είναι οι σημαντικότερες σε αξία ξένες επενδύσεις στη χώρα, ενώ τις χαρακτήρισε και ως επικερδείς για τους Γερμανούς επενδυτές, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα».

Παίρνοντας τον λόγο,  ο υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του Κρατιδίου της Γερμανίας Prof. Dr. Αndreas Pinkwart, μιλώντας  ως κεντρικός ομιλητής στην  Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, υποστήριξε :

«Η  βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας και του διασυνοριακού ανταγωνισμού κι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία».

Κατά τον ίδιο : «Συνεργαζόμενοι στενά, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Πράσινη Συμφωνία θα γίνει επιτυχία και πρότυπο για άλλες περιοχές του κόσμου»,  επισημαίνοντας τον στόχο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας να είναι ουδέτερη κλιματικά έως το 2050.

Όσον αφορά την ενεργειακή απεξάρτηση της βιομηχανίας από τον άνθρακα εξήγησε  ότι «η κρατική κυβέρνηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υποστηρίζει εντατικά και συνοδεύει τον μετασχηματισμό του κλάδου για την κλιματική ουδετερότητά του, γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται από οικονομικούς τομείς, των οποίων η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι τεχνικά και οικονομικά πολύ δύσκολη».

Τέλος, σε ό,τι αφορά ειδικότερα το υδρογόνο και τη χρήση του ως ενεργειακό καύσιμο, τόνισε ότι : «η καθιέρωσή του στην Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με κοινές προσπάθειες.

 Γι΄ αυτό θα επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση και εντατικοποίηση των διεθνών συνεργασιών, έχοντας ήδη από τον Νοέμβριο παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το υδρογόνο για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενσωματωμένο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών».

Στην ομιλία  του ο πρέσβης Dr. Ernst Reichel εξήρε τις δυναμικές και στενές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ανέδειξε τις επιτυχίες της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την κοινή προμήθεια εμβολίων σε πνεύμα αλληλεγγύης, το σχέδιο ανάκαμψης «NextGeneration EU», την προστασία του κλίματος, τη συμφωνία για το Brexit, την επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας, λέγοντας :

«Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τις επιτυχίες αυτές με ποικίλους τρόπους και μέσω των πόρων του ταμείου ανάκαμψης για τον κορωνοϊό «NextGeneration EU/Recovery-fonds» έχει μία πραγματική ευκαιρία να προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική της ατζέντα».

Στο χαιρετισμό του  ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου,  Κωνσταντίνος Μαραγκός, έδωσε έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Ο ίδιος σημείωσε  ότι αποτελούν επενδυτικές προτεραιότητες για τη Γερμανία κι η Ελλάδα βρισκόμενη σε φάση ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης προσφέρεται για διακρατικές συνέργειες, ώστε να εξασφαλίσει τους προβλεπόμενους πόρους και την αναγκαία τεχνογνωσία.

Όπως υπογράμμισε : «αναμφίβολα, ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα θα ενισχύσει τις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και ξένων ομίλων και  παράλληλα η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε ένα αναβαθμισμένο hub ανάπτυξης και αξιοποίησης καινοτόμων και ψηφιοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας».

Σύμφωνα  με τον κ. Μαραγκό, «για την Ελλάδα, η Γερμανία, στο πεδίο της οικονομίας, λογίζεται στρατηγικός εταίρος και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα παραμένει στην πρώτη γραμμή δράσης, ώστε οι διμερείς σχέσεις, εμπορικές και επενδυτικές, να τονωθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια».

Για να προσθέσει  ότι «ο μηχανισμός του Επιμελητηρίου θα επιμείνει στο να στηρίζει το διττό του ρόλο :

Να λειτουργεί ως κεντρική “πύλη” εξωστρέφειας για όσες ελληνικές επιχειρήσεις προσβλέπουν στη Γερμανία επενδυτικά και εμπορικά και να δραστηριοποιείται ως άτυπος “πρεσβευτής” και “σύμβουλος” της ελληνικής κυβέρνησης μεταφέροντας στη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία προσφέρει πολλές και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Πράσινη Οικονομία – Μοχλός για αειφόρο ανάπτυξη», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Γιώργος Ευγενίδης,  ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς και β’  αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου,  Βασίλης Γούναρης,  διευκρίνισε ότι «χημική βιομηχανία είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους και εξωστρεφείς κλάδους, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση σε μία αειφόρο οικονομική ανάπτυξη».

Για να συμπληρώσει πως είναι στο πλευρό της Πολιτείας, για να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και στην ενίσχυση ενός πιο πράσινου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου».

Κατόπιν, ο πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL Γεώργιος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην Πράσινη Οικονομία, διαμηνύοντας  ότι θέτει νέους στόχους και ανοίγει νέους δρόμους, νέους ορίζοντες, που οδηγούν σε ισορροπημένη αειφόρο ανάπτυξη.

Μάλιστα, σχολιάζοντας επιμέρους πεδία της πράσινης οικονομίας στάθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας ότι βοήθησαν να αναπτυχθεί ένας κλάδος, όπου εκατομμύρια άνθρωποι, χρησιμοποιώντας νέες εγκαταστάσεις, νέα μηχανήματα, νέους πόρους, με συνεχή έρευνα, δημιούργησαν μια νέα οικονομική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη.

Ο εκπρόσωπος Διοικητικού Συμβουλίου της PreZero, Θωμάς Κυριάκης, με την τοποθέτησή του στάθηκε στο πεδίο της κυκλική οικονομίας, αναφέροντας ότι «ο Όμιλος Schwarz, με το περιβαλλοντικό του τμήμα PreZero, έχει επίγνωση της ευθύνης του και ως εκ τούτου, προωθεί την κυκλική οικονομία και συνεπώς, τη βιώσιμη προστασία του κλίματος».

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Μέλος Δ.Σ., Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος το Επιμελητήριο, τόνισε ότι :

«Κεντρικός στόχος του θα είναι η ανάδειξη, με πρωτοβουλίες και δράσεις, του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη Γερμανική αγορά ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για την Ελληνική αγορά».  Όπως είπε, οι βασικότερες ενέργειες θα εμβαθύνουν σε πεδία με χαρακτηριστικότερα την ενέργεια και ειδικότερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, την αγροδιατροφή, την φαρμακοβιομηχανία, την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία, ενώ προανήγγειλε για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και στο βαθμό που οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, ένα οικονομικό φόρουμ στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο θα στηρίξει τη στρατηγική απόφαση του Επιμελητηρίου να επεκτείνει τις δράσεις του στη Γερμανία