Το νέο μεγάλο στοίχημα για την πορεία της πανδημίας είναι για την κυβέρνηση η περίοδος των Χριστουγέννων. Επιπροσθέτως, ακόμη περισσότερο, προβληματίζουν τους ειδικούς – και την κυβέρνηση- τα κρούσματα στην Αττική. Σε κάθε περίπτωση είναι αλήθεια πως με το δεύτερο lockdown δεν έχουν προκύψει τα ίδια σημαντικά αποτελέσματα, όπως σε εκείνο της πρώτης περιόδου.

Ο κόσμος έχει χαλαρώσει και είναι λογικό. Για την ομάδα των λοιμωξιολόγων πάντως αυτή είναι η πλέον καθοριστική περίοδος, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάει χαμένη η τελευταία μεγάλη προσπάθεια, ασχέτως εάν δεν την έχουν καταβάλλει όλοι οι πολίτες με την ίδια συνέπεια.

Παρ’ ότι λοιπόν βρισκόμαστε σε Lockdown πάνω από πέντε εβδομάδες, η πορεία της αποκλιμάκωσης συνεχίζεται με πιο αργούς ρυθμούς από τους αναμενόμενους. Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 102 θάνατοι συμπολιτών μας, ενώ οι διασωληνομένοι είναι 583.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται με αργούς ρυθμούς. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα κάνουν δύσκολα Χριστούγεννα, ενώ αναμένεται ότι αυτή την ημέρα οι διασωληνομένοι τα Χριστούγεννα ν’ αγγίζουν τον αριθμό 300.

Οι ενστάσεις των ειδικών, που δεν ήθελαν ν’ ανοίξει κανένα κατάστημα, ούτε το click away, δεν έγιναν δεκτές στο σύνολό τους. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες και η κυβέρνηση συμφωνούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση

Στην Αθήνα, στο δυτικό μέρος της, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο και η προσπάθεια της πολιτικής προστασίας είναι να μην ξεφύγει σε αυτά η κατάσταση, διότι μετά δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που στα νοσοκομεία νοσηλεύονται χιλιάδες άνθρωποι. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το άνοιγμα της αγοράς θα φέρει περισσότερα κρούσματα, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να λάβουν επί μέρους μέτρα, ανάλογα με την κατάσταση κάθε περιοχής και περιμένουν τα επιδημιολογικά αποτελέσματα μετά την περίοδο των εορτών, την οποία κρίνουν ως την πλέον καθοριστική έως τώρα.