Αν στόχος σας είναι να κάψετε περισσότερο λίπος, να αυξήσετε την αντοχή σας, τη μυϊκή σας δύναμη ή απλά να αποκτήσετε ένα καλογραμμωμένο κορμί, χρειάζεστε ένα σχέδιο.

Η γυμναστική είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα υγιές σώμα, όποιος και αν είναι στόχος σας. Βέβαια, ανάλογα με το πού αποσκοπείτε (αντοχή, μυϊκή δύναμη, ευλυγισία κ.λπ) το πλάνο σας θα πρέπει να είναι δομημένο αναλόγως.

Στην περίπτωση που αποσκοπείτε σε περισσότερη αντοχή διαβάστε τα ακόλουθα:

Σταδιακή προσαρμογή

Ο καλύτερος τρόπος βελτίωσης αντοχής στο τρέξιμο γίνεται μόνο τρέχοντας. Ξεκινήστε σταθερά και σταδιακά να αυξάνετε τον χιλιομετρικό όγκο και την ταχύτητα των προπονήσεων σας. Φτάστε στο σημείο που θα διπλασιάσετε τα χιλιόμετρα που διανύετε σήμερα για να κερδίσετε σε μυική δύναμη, ταχύτητα και ενίσχυση της αερόβιας ικανότητάς σας.

Διαλειμματική προπόνηση

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση στην ουσία είναι μικρές εκρήξεις έντονης άσκησης που βελτιώνουν την αντοχή σας. Για να κάνετε μια διαλειμματική προπόνηση π.χ. σε ανηφόρα, ξεκινήστε με ζέσταμα για 10 λεπτά με χαλαρό τρέξιμο. Μετά, τρέξτε δυνατά σε μια ανηφόρα για 2 έως 3 λεπτά, και επιστρέψτε χαλαρά στην εκκίνηση και επαναλάβετε.

Βάρη και πάλι βάρη

Η προπόνηση με βάρη δυναμώνει τα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τις μυϊκές ομάδες και βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση καθώς και το sprint σας στον τερματισμό. Ενσωματώστε στην αεροβική σου τα kettlebells, βάρη και ασκήσεις με το βάρος του σώματος σας προκειμένου να βελτιώσεις την αντοχή σας.

Έχετε πρόγραμμα

Για να αυξήσετε την αντοχή σας χρειάζεστε ένα πρόγραμμα που θα ακολουθείτε με συνέπεια και πειθαρχία. Όσο περνάει ο καιρός θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα θα γίνονται ευκολότερα.

Φαγητό και ξεκούραση

Μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε και να μη βάζετε δύο δύσκολες προπονήσεις σε συνεχόμενες μέρες χωρίς ενδιάμεση ξεκούραση. Επίσης επιλέξτε μια καλή αναλογία από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση σας και να μειώσουν τις μυϊκές βλάβες.