Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, το Λιανεμπόριο άνοιξε τις πόρτες του και πάλι, και οι μαγαζάτορες είδαν τα ταμεία τους να «ξαναζεσταίνονται».

Η κυβέρνηση, σωστά, προχώρησε στο άνοιγμα της Αγοράς. Δεν μπορούσε να πάει άλλο. Υπήρχε ασφυξία. Αν και η κυβέρνηση παρείχε βοήθεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δεν υπήρχαν άλλες αντοχές. Τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους περίμεναν, πήγαν πίσω, αλλά κάποτε έπρεπε να πληρωθούν. Πώς θα γινόταν αυτό, με τις πόρτες τους κλειστές; Eίναι μεγάλο το ρίσκο.

Η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ. Ο χειμώνας είναι στη μέση. Αν δεν λάβουμε όλοι τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και έλθει το τρίτο κύμα, τότε τι θα γίνει;

H ευθύνη όλων, μεγάλη. Συνετά η κυβέρνηση βάζει πάνω απ’ όλα την υγεία των πολιτών.

Η εικόνα, όμως, στην Οικονομία δεν είναι καθόλου καλή. Μπορεί και πρέπει να ελπίζουμε πως η πανδημία, με τους εμβολιασμούς που άρχισαν, θα υποχωρήσει. Σε πόσο χρονικό διάστημα και σε ποιο βαθμό, όμως; Oι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την Οικονομία.

Αν η πανδημία πάει καλά, αν τα κρούσματα μειωθούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, υπάρχει φως.

Τον Μάιο, πιστεύεται πως στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανοίξουν οι χρηματοδοτήσεις – ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

75 δισ. υπολογίζεται να εισρεύσουν στην ελληνική Οικονομία. Την περίοδο της κρίσης αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 15 δισ.

Αν εκτός της πραγματικής Οικονομίας και των υποδομών, πολλά από αυτά τα χρήματα πέσουν στην κατανάλωση, είναι βέβαιο πως στο τέλος του 2021, η ανάπτυξη θα έλθει πάλι στην Ελλάδα. Και βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη βραδυφλεγή βόμβα του Ασφαλιστικού. Γήρανση του πληθυσμού, υπογεννητικότητα, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, θέματα πραγματικά για τη χώρα μας, μπορεί να τινάξουν το Ασφαλιστικό στον αέρα. Δύσκολη εξίσωση. Αλλά η λύση της δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. μόνο.

Η πανδημία και η δική μας συμπεριφορά θα δείξουν πώς θα είμαστε τον Δεκέμβριο του 2021.

Πιστεύω και ελπίζω σε καλύτερες ημέρες. H ανάπτυξη θα είναι πάλι εδώ.

Χειμώνας μεν, πολύ κρύο, αλλά και ήλιος…