Οι κρίσεις πριν από τις εκλογές

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία ήρθε ως μάνα εξ ουρανού και για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για την χώρα , σε μια στιγμή που ο Ερντογάν  ετοιμάζονταν να ξαναρχίσει τα παιχνίδια με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την επιβεβαίωση του ρόλου που θέλει να έχει στην περιοχή.

Όλα δείχνουν ότι αυτή η  σημαντική συμφωνία θα  βάλει φρένο  στα σχέδια αλλά κυρίως  στην προκλητικότητα του τούρκου Προέδρου.

Η αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού και η απελευθέρωση των δραστηριοτήτων για τους εμβολιασμένους  δείχνει τι θα επακολουθεί το επόμενο διάστημα  όταν γίνει και η τρίτη δόση  στον γενικό πληθυσμό.

Η πανδημία με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια  και εκτός κάποιου απροόπτου, θα  κυριαρχεί  στην καθημερινότητα μας μέχρι το Α εξάμηνο του 2022.

Με απλά λόγια, η καθολικότητα των εμβολίων φαίνεται ότι αφενός θωρακίζει τους πολίτες και αφετέρου  απελευθερώνει την παγκόσμια κοινότητα  και τις κυβερνήσεις από τα απαγορευτικά μέτρα που ήταν αναγκασμένες  να λαμβάνουν  κάθε τόσο.

Με το κλείσιμο του 2021 και την ανατολή του 2022 φαίνεται πως δυο από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που κυριαρχούσαν στην ατζέντα της καθημερινότητας για την  κυβέρνηση  βαίνουν προς εκτόνωση.

Βέβαια τα προβλήματα και οι κρίσεις είτε μικρές είτε μεγάλες ποτέ δεν σταματούν. Την θέση της πανδημίας και των ελληνοτουρκικών λαμβάνουν πλέον η  έκρηξη στις τιμές  των καυσίμων  προμηνύοντας έναν  δύσκολο και δαπανηρό χειμώνα  για όλους αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αφήσαν πίσω τους ο σεισμός στην Κρήτη και οι πυρκαγιές στην Εύβοια.

Για το δεύτερο μίσο της θητείας της η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με μεγάλη προσοχή:

– για να ξαναφτιαχτούν γρήγορα τα σπίτια στους οικισμούς της Κρήτης και να γυρίσουν οι άνθρωποι στις φωλιές τους.

-να οχυρωθούν  τα χωριά της Ευβοίας από τις πλημμύρες  να αποκατασταθούν  οι δρόμοι και ότι έργο υποδομής   παρασύρει κάθε φορά η βροχή  ώστε να μην ερημώσουν τα χωριά  στις καμένες περιοχές.

-Όπως επίσης  να κάνει γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας ,με  αυξημένα κονδύλια για να ζεσταθούν φέτος τον χειμώνα οι πολίτες  και να μην αναγκαστούν να ξοδεύουν  έναν ολόκληρο  μισθό  για την πληρωμή λογαριασμών.

Πάντα ο σχεδιασμός  όλων των κυβερνήσεων είναι να δημιουργούν κάποιο αποθεματικό κονδύλι   το οποίο το διαθέτουν όταν πλησιάζουν εκλογές.

Αυτή την φορά η μια μετά την άλλη  καταστροφή που έπληξαν την χώρα κάνουν  επιτακτική την ανάγκη , να δοθούν   τα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες  πριν την εκλογική χρονιά.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει στην διαχείριση των κρίσεων.

Τώρα πια  η κοινωνία και κάτ’ επέκταση οι πολίτες είτε  είναι σεισμόπληκτοι, είτε πυρόπληκτοί  δεν γίνεται να  περιμένουν τις εκλογές για να ακούσουν ένα καλό νέο από τον πρωθυπουργό. Τότε είναι αργά . Το κλίμα θετικό ή αρνητικό για την δράση μια κυβέρνησης φτιάχνεται όταν το πρόβλημα είναι «ζεστό» και ζητάει λύση.

Μετά κάνεις δεν πιστεύει κανέναν. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις  και γραφειοκρατία στις αποφασεις , ότι και να γίνει προεκλογικά δεν αλλάζει την αρχική εικόνα.

Αυτό θυμίζει λίγο παλαιοτέρους πολίτικους  που όταν κυβερνούσαν δεν έπαιρναν καμμιά απόφαση και  μετά από τα έδρανα της  αντιπολίτευση κατηγορούσαν την κυβέρνηση του αντίπαλου κόμματος γιατί καθυστερεί και παίρνει  λάθος αποφάσεις.

Άρα η κυβέρνηση από τώρα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες και να δώσει τα χρήματα , όσο είναι νωρίς. Του χρόνου τέτοιο καιρό μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και όταν ένας σεισμοπαθής ή πυρόπληκτος απογοητευτεί  από μια κυβέρνηση,  μετά όσα και αν του τάξει, κάποιος, δύσκολα του φεύγει από μέσα του η αγανάκτηση και ακόμη πιο δύσκολα μπορεί να αλλάζει άποψη για έναν πολιτικό.