Κάτι που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος κοιτώντας καθημερινά τις ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, καθώς και την κατανομή των κρουσμάτων, είναι πως παρά τις -σχεδόν- τρεις εβδομάδες lockdown στη Βόρεια Ελλάδα και τις δυο εβδομάδες περιοριστικών μέτρων στο σύνολο της χώρας, το επιδημιολογικό κύμα της χώρας μας δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη μείωση.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με εξαίρεση τη χθεσινή μέρα, τα κρούσματα κυμαίνονταν σε αριθμούς άνω των 3.000, ενώ χθες σημειώθηκε διπλό θλιβερό ρεκόρ σε νεκρούς και διασωληνωμένους.

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα παρά τις δύο εβδομάδες καθολικού lockdown

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Νομίζω χρίζει σχολιασμού και προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά τη επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε ολόκληρη την επικράτεια» είπε.

«Η αλήθεια είναι, ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε».

«Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» είπε και εξήγησε: «καθημερινά γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων που μπορούν να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται κατά κύριο λόγο στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα μεγάλος αριθμός τεστ διενεργήθηκαν τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Λάρισα και είδαμε και εικόνες με τους ανθρώπους ή και τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές».

«Και πολύ σωστά έγιναν» είπε για να συμπληρώσει: «δεν πρέπει όμως να κοιτάζουμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, διότι αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις που μας κάνουν τη μια μέρα να αναθαρρούμε λίγο και αμέσως την επόμενη να απογοητευόμαστε».

«Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου, σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις» υπογράμμισε.

«Δυστυχώς όμως, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, χρειάζεται υπομονή, γιατί το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται, τουλάχιστον για μια με δύο εβδομάδες ακόμα. Στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο» είπε.

«Αποφάσεις για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες»

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που δεν παρατηρείται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Εξαιρετικά σημαντική είναι και η αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ θα υπέθετε κανείς ότι σήμερα θα είμασταν πολύ πιο προσεκτικοί, αφού έχουμε έναν συγγενή ο οποίος νόσησε. Δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί, ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, λάθος αποφάσεις μας για ευκαιριακές απολαύσεις, έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία» εξήγησε.

«Είναι λοιπόν πιθανό, ότι και η χαλαρή συμπεριφορά κάποιων, έστω λίγων, εν μέσω lockdown, ή μη σχολαστική τήρηση των μέτρων να οδήγησε και στη συνεχιζόμενη διασπορά και καθυστέρηση την ύφεσης που πανδημικού κύματος» ανέφερε.

«Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι»

Τέλος, κατέληξε πως «είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ή ήταν ασυμπτωματικός. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνέψει από τον ιό. Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις και είμαστε όλοι ευάλωτοι» στέλνοντας έτσι μήνυμα για τήρηση των μέτρων από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Είναι επίσης μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι που χάθηκαν από κορωνοϊό δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει. Άλλωστε βλέπουμε 90ριδες χωρίς συμπτώματα και δίπλα τους 40ριδες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους και κάποιοι χάνονται» κατέληξε.

Πότε θα σταματήσει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας 9 με 5

Αναμένοντας την υποχώρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τη μείωση στην πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τους αριθμούς που θα καταγραφούν.

Με όποιον τρόπο όμως και αν γίνει η χαλάρωση των μέτρων, οι αρμόδιοι φορείς έχουν επισημάνει πως αυτό θα γίνει σταδιακά και με μικρά βήματα ώστε να είναι όλοι σίγουροι πως δεν θα επακολουθήσει νέα αύξηση στα κρούσματα.

Ένα από τα μέτρα που θα καταργηθούν όταν θα υπάρξει μείωση στην καμπύλη των κρουσμάτων, θα είναι η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 με 05:00, αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ενδεχομένως θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα καταργηθούν. Αυτό θα γίνει επειδή η απαγόρευση της κυκλοφορίας θεωρείται ένα από τα κυριότερα εργαλεία για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 21:00 θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις για το λιανικό εμπόριο. Αυτό σημαίνει πως αν ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανικό εμπόριο, υπάρχει περίπτωση είτε η απαγόρευση θα μετατοπιστεί μια ώρα αργότερα, δηλαδή στις 22:00 ή και δύο ώρες αργότερα στις 23:00, όταν ανοίξει και η εστίαση, είτε τα καταστήματα θα διακόπτουν τη λειτουργία τους στις 20:00 αντί για τις 21:00 το βράδυ.

Υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για επιβολή σκληρού lockdown τύπου Κίνας;

«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως είπε, το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της νόσου, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας μας, δηλαδή στα βόρεια σύνορά μας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.
  • Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Να σημειωθεί ότι το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι από σήμερα το πρωί κλειστό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και χθες έχουν πραγματοποιηθεί από την διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Περιφέρειες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 43.051 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 399 παραβάσεις. Έχουν επιβληθεί 712 πρόστιμα, συνολικού ύψους 293.850 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 315 συνολικά ημερών. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση των σχετικών με τις μετακινήσεις μέτρων.

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από μικτά κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) συνολικά 204 ειδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπως βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, τράπεζες, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και χώρους γραφείων (το δείγμα περιλάμβανε επιχειρήσεις από 5 έως 839 εργαζόμενους) στους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Χαϊδαρίου. Ελληνικού -Αργυρούπολης, Μάνδρας, Τανάγρας (Οινόφυτα), Ρεθύμνου, Λάρισας, Πατρέων και Σερρών.

Ελέγχθηκαν ως προς την τήρηση των μέτρων του επιδημιολογικού συναγερμού και ειδικότερα για:

  1. τη χρήση μάσκας και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων,
  2. την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με διακρίβωση των αναγραφόμενων στο Έντυπο 4.1 του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»
  3. την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για COVID -19 σύμφωνα με της οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Εργασίας,
  4. την τήρηση του δηλωθέντος ωραρίου,
  5. την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έγινε σχετική ενημέρωση και δόθηκαν οδηγίες στους ελεγχόμενους αναφορικά με την αξιολόγηση του κινδύνου από τον κορωνοϊό sars-cov-2, τον σχεδιασμό και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των ειδικότερων οδηγιών του ΕΟΔΥ, του υπ. Εργασίας -Σ.ΕΠ.Ε και του υπ. Υγείας.

Ειδικότερη αναφορά έγινε για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού, ενώ στις περιπτώσεις (μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν στο 4%) που καταγράφηκαν παραβάσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

«Η συνεργασία με τους ελεγχόμενους ήταν αρκετά καλή και η αντιμετώπιση του ελέγχου ήταν θετική. Οι ειδικοί αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σαρωτικά, εντατικά και τα επόμενα εικοσιτετράωρα και ειδικά την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς τους πολίτες για πιστή εφαρμογή των μέτρων«Γιατί όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν. Όπως αποδεικνύει και η περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όταν πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιοριστεί», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι καθολική ή ανά περιοχή και κατά πόσο είναι εφικτό αυτό με τα σημερινά δεδομένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει.

Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί την επιδημιολογική θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown», ενώ προσέθεσε ότι «η πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή καθολική, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια», αλλά, «είναι κάτι που θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα».

Ακόμη, τόνισε πως το σημαντικό είναι να «κάνουμε όλοι υπομονή και να συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει ούτε ένα βήμα πίσω να κάνουμε, ούτε μισή έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε γιατί θα αδικήσουμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτές τις εβδομάδες και αυτούς τους μήνες από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Με επιμονή και υπομονή που έχουμε αποδείξει ως ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να έχουμε πολύ πιο σίγουρες ενδείξεις σε σχέση με το σχέδιό μας και την στρατηγική μας», σημείωσε.

Σχετικά με το αν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για επιβολή σκληρού lockdown τύπου Κίνας κι αν στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να κλείσουν μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως τα δικαστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Ας μείνουμε στο μέρα με τη μέρα, βήμα- βήμα ας το αξιολογούμε κάθε μέρα κι ας προχωράμε στην επόμενη».

Σχετικά με έρευνα που δείχνει ότι τα σχολεία και τα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορωνοϊού κι ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τα σούπερ μάρκετ ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «καμία ένδειξη δεν προκύπτει από τους ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία», ενώ συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται.