Μια ομάδα δέκα Νεπαλέζων ορειβατών έγραψε ιστορία καθώς κατάφερε να δαμάσει το «Άγριο βουνό» μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Το όρος Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο στον πλανήτη μετά το Έβερεστ και η ανάβαση σε αυτό θεωρείται από τους μύστες της ορειβασίας πιο δύσκολη και από αυτήν κορυφή του κόσμου.

Και μπορεί αρκετές αποστολές να είναι αυτές που έχουν καταφέρει να πατήσουν στην κορυφή του, καμία όμως δεν τα κατάφερε μέσα στο χειμώνα, γεγονός που δίνει στο κατόρθωμα της ομάδας από το Νεπάλ ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το ύψους 8.611 μέτρων Κ2 ανήκει στην οροσειρά Καρακορούν και βρίσκεται μεταξύ Πακιστάν και της αυτόνομης κινεζικής επαρχίας Τασκουργκάν Τατζίκ. Ο όρος «άγριο βουνό» ακούστηκε για πρώτη φορά το 1953 από Αμερικάνο θρύλο της ορειβασίας Τζορτζ Μπελ και έχει να κάνει με το ποσοστό θνησιμότητας όσων επιχειρούν να το κατακτήσουν.

Ειδικά το χειμώνα, το Κ2 δείχνει τα δόντια του σε όσους σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του και αυτός είναι ο λόγος που από το 1987 που διοργανώθηκε η πρώτη χειμερινή αποστολή μέχρι σήμερα, οι απόπειρες την συγκεκριμένη εποχή μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών και καμία της δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα 7.650 μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες πριν η ομάδα από το Νεπάλ καταφέρει να δαμάσει το «Άγριο βουνό» μία άλλη αποστολή είχε άδοξο και τραγικό τέλος και άφησε πίσω της έναν νεκρό Ισπανό ορειβάτη.   

Ο Νιρμάλ Πούρζα που ηγήθηκε των εννιά συμπατριωτών μίλησε για το ιστορικό επίτευγμα της ομάδας: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της ιστορίας για την ανθρωπότητα. δείξαμε ότι η συνεργασία, η ομαδική εργασία και η θετική αντιμετώπιση  μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ξεπεραστούν τα όρια όταν πιστεύουμε πως κάτι είναι δυνατόν να επιτύχουμε».