Οι προβλέψεις για το 2022 και η νοοτροπία που δεν αλλάζει | kosmos 1 scaled

Η «Όμικρον» θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα και από τη «Δέλτα», αλλά δεν θα είναι τόσο θανατηφόρα

Του Ιορδάνη Χασαπόπουλου

Αισίως μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του 2021 και όλες οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας τουλάχιστον για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 δεν είναι ευοίωνες.

Οι πληροφορίες και οι μελέτες από το εξωτερικό δείχνουν πως αναμένεται να δεχτούμε το 5ο κύμα της πανδημίας, με την μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία θα έχει εν μέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενες.

Δηλαδή θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα και από την μετάλλαξη «Δέλτα» αλλά δεν θα είναι τόσο θανατηφόρα.

Με απλά λόγια θα κολλήσουν περισσότεροι άνθρωποι, όπως γίνεται με την απλή γρίπη, αλλά όσοι είναι καλά θωρακισμένοι με τα τρία εμβόλια και συνεχή τεστ (για έγκαιρη διάγνωση) θα την περάσουν με ελαφριά συμπτώματα.

Χωρίς βέβαια να λείπουν και οι εξαιρέσεις.

Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν πως η νέα μετάλλαξη του ιού προσβάλει περισσότερο και πιο δυνατά, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις, τα ζωτικά όργανα του οργανισμού.

Υπάρχει όμως και μια αχτίδα αισιοδοξίας στο βάθος των μελετών που γίνονται από την αρχή όταν εμφανίστηκε η «Όμικρον».

Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από την Νότιο Αφρική, οπού πρωτοεμφανίστηκε η νέα αυτή μετάλλαξη, αναφέρουν πως συνολικά ο κύκλος της διαρκεί 40 ημέρες και μετά υποχωρεί.

Για αυτό και πολλοί επιστήμονες δεν την κατατάσσουν στις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Βέβαια έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται προληπτικά μίνι lockdown γιατί ακριβώς οι κυβερνήσεις και οι επιτροπές των ειδικών όλων των χωρών, δεν μπορούν με ασφάλεια να προβλέψουν την εξέλιξη της νόσου αλλά και τα αποτελέσματα της.

Αναπόφευκτα λοιπόν αυτή η πρακτική θα έρθει και στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό όμως που είναι το τραγικό της υπόθεσης, έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού ακόμη και τώρα από τις οικογένειες των ανεμβολίαστων.

Μέρα με την ημέρα έρχονται στο φως απίστευτες ιστορίες που συμβαίνουν μέσα στις οικογένειες.

Άνθρωποι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν τον ιό σε συγγενικά τους πρόσωπα – κυρίως ηλικιωμένα -τα οποία δεν αντέχουν τις επιπλοκές και πεθαίνουν.

Τους τελευταίους μήνες πάνω από 20 έως 30 περιστατικά έγιναν γνωστά και ολόκληρες οικογένειες ξεκληριστήκαν στο όνομα της άρνησης του εμβολίου και του κορονοϊού αλλά και της συνηθισμένης φράσης του νεοέλληνα «έλα μωρέ, θα το περάσω στο πόδι».

Και οποίος παρατηρήσει τους φίλους και τους συγγενείς αυτών των ανθρώπων θα δει ότι αντιμετωπίζουν τον θάνατο από κορωνοϊό ενός συγγενή τους κάτι σαν θέλημα Θεού.

Πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν επίσης ως φυσιολογική την απόφαση μιας μεγάλης μερίδας συνάνθρωπων μας να μην κάνουν τα εμβόλια.

Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας υπάρχει ένα κοινό μυστικό μεταξύ των κάτοικων.

Όταν βλέπεις πολλά κρούσματα και πολλούς θανάτους σε μια περιοχή, ρωτάς έναν γνωστό η ένα φίλο, έναν δήμαρχο τι συμβαίνει στα μέρη σας;

Και σου λέει:

Ξέρεις εδώ είναι πολλοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο είτε από ιδεολογία είτε από φόβο. Ακόμη και τώρα ένα χρόνο μετά την σπουδαία ανακάλυψη. Και αμέσως νιώθεις πόσο ανοχύρωτος και απροστάτευτος είσαι και το κυριότερο είναι πως κάνεις δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξεις αυτή την νοοτροπία.