Από σήμερα οι βρετανικές αρχές απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα όλων των ταξιδιωτών που προέρχονται από τη Δανία μετά τον εντοπισμό ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 σε βιζόν. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν ισχύει για τους Βρετανούς ή τους μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτηριστικά δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι : “Όλοι οι μη Βρετανοί ταξιδιώτες και όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας οι οποίοι βρέθηκαν ή πέρασαν από τη Δανία τις τελευταίες 14 ημέρες δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα” από το Σάββατο στις 06:00 ώρα Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη “εκτάκτως” μετά “τη δημοσίευση επιπλέον πληροφοριών από τις υγειονομικές αρχές της Δανίας, οι οποίες αναφέρουν μια γενικότερη εξάπλωση του κορονοϊού στα εκτροφεία βιζόν από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που μεταδόθηκε και σε κάποιες τοπικές κοινότητες”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Δανία προκάλεσε ανησυχία στη διεθνή κοινότητα την Τετάρτη ανακοινώνοντας τη μαζική θανάτωση όλων των βιζόν στη χώρα –15 με 17 εκατομμύρια ζώα– μετά τον εντοπισμό ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που έχει ήδη μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους.

Η μετάλλαξη ενός ιού είναι ένα κοινό και συχνά ανώδυνο φαινόμενο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Όμως το στέλεχος αυτό, που ονομάζεται “cluster 5”, προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά της covid-19.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ