Οι Αρχές στην ανατολική Λιβύη έχουν απελάσει μέχρι στιγμής φέτος 1.400 μετανάστες και πρόσφυγες, σε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα (28 Απριλίου) το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι αριθμοί που έχω είναι από την αρχή του έτους, επομένως έχουμε 1.400 μετανάστες και πρόσφυγες και μόνον αυτόν τον μήνα σημειώθηκε επεισόδιο με 160 Σουδανούς μετανάστες», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε μέσω Ίντερνετ από τη Γενεύη.

«Οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Λιβύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάσει των οποίων απαγορεύεται η επαναπροώθηση και η συλλογική απέλαση», πρόσθεσε ο Λόρενς, χρησιμοποιώντας έναν γαλλικό νομικό όρο για την επιστροφή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε μια χώρα στην οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν δίωξη.

Αυτοί, διευκρίνισε ο Λόρενς, εστάλησαν στο Σουδάν, τον Νίγηρα, το Τσαντ και τη Σομαλία και απελάθηκαν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια ούτε σε άλλες υπηρεσίες, όπως απαιτείται για να διασφαλιστεί η προστασία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ