Ασία, Ευρώπη, Κεντρική και Νότια Αμερική και τώρα Αφρική. Ο Covid 19 που δεν γνωρίζει από κλειστά σύνορα έχει πλέον απλώσει τα πλοκάμια του στη  «Μαύρη Ήπειρο» με τον ΟΗΕ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. 

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, στάθηκε στον πολύ μικρότερο, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αριθμό κρουσμάτων, τόνισε όμως ότι ήδη υπάρχουν 2.500 νεκροί και ζήτησε από τα μέλη του ΟΗΕ να συνδράμουν, στέλνοντας στις αφρικανικές χώρες υγειονομικό υλικό.

«Η πανδημία στην Αφρική δεν βρίσκεται παρά ακόμη στην αρχή της και είναι μια περιοχή που τα προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα. Πρέπει να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση  για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων στην Αφρική, τη διατήρηση των αλυσίδων προμήθειας διατροφικών προϊόντων και την αποφυγή μιας δημοσιονομικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που τόνισε ότι για να σταματήσει η πανδημία παγκοσμίως, θα πρέπει να εξαλειφθεί πρώτα από την Αφρική. 

Παράλληλα ο κ. Γκουτιέρες επισήμανε ότι σε σχέση με τους κατοίκους άλλων ηπείρων, οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού θα έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις για τους πολίτες των αφρικανικών κρατών και εκατομμύρια από αυτούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες ακραίας φτώχιας. 

Γι’ αυτό ζήτησε να βρεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους των αφρικανικών χωρών και εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει με επιπλέον 200 δις. 

Πέρα από τον ΟΗΕ, υπάρχουν ακόμη πολλές φωνές που τάσσονται υπέρ της υγειονομικής και οικονομικής στήριξης της φτωχότερης ηπείρου του πλανήτη. 

Ήδη στις Βρυξέλες έχει ανοίξει η κουβέντα, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η ανεξέλεγκτη μετάδοση των κορωνοϊού στην Αφρική και οι οικονομικές επιπτώσεις της, πέρα από τον θάνατο ανυπολόγιστου αριθμού ανθρώπων, θα γεννήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα , που θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να το υποδεχτεί.