Επεκτείνονται έως τέλος του έτους καλάθι νοικοκυριού-διάταξη για αθέμιτη κερδοφορία

Κώστας Σκρέκας: «Δυναμώνουμε το τείχος προστασίας από την ακρίβεια για την ελληνική οικογένεια»

Τη νομοθετική επέκταση του καλαθιού του νοικοκυριού και της διάταξης περί αθέμιτης κερδοφορίας ως το τέλος του 2023 εισάγει με άρθρα 54 και 55 το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επισημαίνεται ότι στη διάταξη περί αθέμιτης κερδοφορίας, προστίθενται και τα σχολικά είδη, ενώ και οι δύο διατάξεις, παρότι εφαρμόζονταν τις προηγούμενες εβδομάδες, είχαν «λήξει νομοθετικά» από τις 30 Ιουνίου.

Σχετικά με τη διάταξη περί περιθωρίου κέρδους, ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Τα πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν τις απαγορεύσεις ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ και φθάνουν το 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των αγαθών και των υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του περιθωρίου κέρδους και ιδίως το χρονικό διάστημα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 που λαμβάνεται υπόψη γι’ αυτό, να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων.

Στο καλάθι του νοικοκυριού, ορίζεται ότι τα super markets, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει 90 εκατ. ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Κώστας Σκρέκας: «Δυναμώνουμε το τείχος προστασίας από την ακρίβεια για την ελληνική οικογένεια»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε για τις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις»:

«Δυναμώνουμε το τείχος προστασίας για την ελληνική οικογένεια που δοκιμάζεται από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Παρατείνουμε μέχρι το τέλος του 2023 δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ν.Δ.: το «Καλάθι του Νοικοκυριού», που έφερε απτά αποτελέσματα, και την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, σε σημαντικά για το καλάθι της ελληνικής οικογένειας προϊόντα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, εντάσσουμε στη σχετική διάταξη και τα σχολικά είδη, διευρύνοντας την κάλυψη ιδιαιτέρως σημαντικών αναγκών για τις οικογένειες.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με σχέδιο και αποφασιστικότητα τη μάχη κατά της ακρίβειας και των φαινόμενων αθέμιτης κερδοφορίας, προς όφελος των οικογενειακών προϋπολογισμών».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν