Έρχεται «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ το 2024

Οι κωδικοί θα προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία από το myData

Ανεβάζει ταχύτητες η ΑΑΔΕ για να «κλειδώσει» τις δηλώσεις ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις από το 2024 και να βάλει τέλος στα φαινόμενα τεχνητής διόγκωσης των δαπανών και απόκρυψης εσόδων για την αποφυγή πληρωμής φόρων.

Σε δεύτερο χρόνο επέκταση του μέτρου στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Σε δεύτερη φάση οι φορολογικές αρχές με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myData οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από το 2025 και μετά.

Με το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος:

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

-Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από την ψηφιακή πλατφόρμα MyData και δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

-Τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

-Θα επιταχυνθούν οι επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος στους δικαιούχους

Νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA όλα τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί. Παράλληλα, δίνεται νέα παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για την αντικατάσταση των παλαιών τύπου ταμειακών μηχανών με σύγχρονες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τα POS και με την πλατφόρμα myData ενώ αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2024 η υποχρεωτική χρήση του QR code σε όλες τις αποδείξεις.

«Κλείνουν παράθυρα» φοροδιαφυγής

Με την πλήρη ανάπτυξη της πλατφόρμας myData σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα δελτία αποστολής και παραστατικά διακίνησης και την σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και έτσι θα κλείσουν τα παράθυρα για φοροδιαφυγή.

Επισημαίνεται ότι το 2024:

Καθίσταται υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData. Τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα. Επίσης, οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν.

Η τιμολόγηση θα είναι μόνο ηλεκτρονική (ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2024, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιλέξουν την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής τιμολόγησης). Μέχρι να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση επεκτείνονται τα κίνητρα για όσους την εφαρμόζουν νωρίτερα. Τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι τα εξής: Ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο τα τιμολόγια τους τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Θεσπίζεται το ψηφιακό πελατολόγιο που θα πρέπει να τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.

Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν