ΕΣΠΑ: Ο Σεπτέμβριος φέρνει 300 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίους

Το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων εταιρειών

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Στα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ με τίτλο «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η προκήρυξή του αναμένεται, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δικαίωμα χρηματοδότησης, έχουν υπό ίδρυση μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όλων των τομέων της Οικονομίας, και συγκεκριμένα της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων (επιλέξιμος προϋπολογισμός) θα κυμαίνεται από 60.000 έως 400.000 ευρώ και εφόσον το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί με βάση τον κανόνα deminimis η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό, μπορούν να λάβουν ως επιχορήγηση ποσά από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα είναι άμεση (First In First Out), δηλαδή τα επενδυτικά σχέδια θα εξετάζονται σύμφωνα με τη σειρά που υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της δράσης.

Σε κάθε περίπτωση θα διενεργείται έλεγχος των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής, και εφόσον αυτά πληρούνται, στη συνέχεια, τα επιλέξιμα σχέδια θα βαθμολογούνται βάσει κριτηρίων, τα οποία θα σχετίζονται με:

– την εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής με βαθμολόγηση της διαθεσιμότητας των κεφαλαίων των εταίρων,
– την εμπειρία εταίρων/μετόχων της επιχείρησης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου,
– τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης (πριμοδοτούνται επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε δυσπρόσιτες περιοχές),
– την ωριμότητα επενδυτικού σχεδίου όσον αφορά στις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου,
– την εφικτότητα χρονοδιαγράμματος υλοποίησης,
– τη συνάφεια επενδυτικού σχεδίου με την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:

• Να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μία Περιφέρεια.
• Να δραστηριοποιηθούν σε επιλέξιμο/ους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που θα ορισθούν στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης.
• Να προσκομίσουν ακριβή στοιχεία και δεδομένα χωροθέτησης του τόπου υλοποίησης της επένδυσης επί συγκεκριμένου ακινήτου (γήπεδο, κτίριο ή άλλου είδους αυτοτελής χώρος).
• Να προσκομίσουν στοιχεία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου.
• Να προσκομίσουν βεβαίωση χρήσης γης για τον ανωτέρω τόπο υλοποίησης της επένδυσης.
• Να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της ιδιωτικής συμμετοχής, σε ποσοστό τουλάχιστον 60% του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
• Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
• Εφόσον η επένδυση αφορά σε τουριστικό κατάλυμα, αυτό να είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας και προδιαγραφών, που θα προσδιορισθούν στην αναλυτική πρόσκληση.
• Εφόσον η επένδυση αφορά σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, αυτές να είναι τουλάχιστον τρεις στο ίδιο Σήμα ΕΟΤ/Αριθμό ΜΗΤΕ (Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων).
• Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. ΕΕ 1407/2013 (DeMinimis).

Η επιχορήγηση που θα καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης δεν υπόκειται σε παρακράτηση ή κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά τους Πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, και δεν εισπράττεται οποιαδήποτε άλλη ειδική επιβάρυνση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που οφείλεται στους δικαιούχους.

Ίσως σας ενδιαφέρουν