Ετοιμάζεται το νέο «Σπίτι μου»-5.500 ζευγάρια απέκτησαν ήδη τη δική τους κατοικία

Σε 4.500 περιπτώσεις που εγκρίθηκε το δάνειο δεν έχουν υπογραφεί ακόμα τα συμβόλαια, καθώς είναι δύσκολη η εξεύρεση κατοικίας

Τα 7 μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Σε αναζήτηση πρόσθετων κονδυλίων για το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, μετά τη μεγάλη επιτυχία του και με τα πρώτα 5.500 ζευγάρια να έχουν αποκτήσει ήδη το δικό τους σπίτι με τον επιδοτούμενο δανεισμό και να έχουν τετραπλασιαστεί οι αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ ανάλογης αποδοχής τυγχάνει και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έδωσε την ευκαιρία για αγορά πρώτης κατοικίας με χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε πολύτεκνες οικογένειες, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί 10.000 αιτήσεις και εκκρεμούν άλλες 30.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, από τις περίπου 40.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, εγκρίθηκαν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.000 δάνεια, ωστόσο από τα εγκεκριμένα έχουν εκταμιευτεί μόνο τα μισά, 5.500, ενώ σε άλλες 4.500 περιπτώσεις δεν έχουν υπογραφεί ακόμα τα συμβόλαια, καθώς είναι δύσκολη η εξεύρεση κατοικίας, αλλά και το γεγονός ότι είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες, είτε λόγω καθυστερήσεων στο Kτηματολόγιο είτε λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων.

Οι δανειολήπτες έπρεπε να δηλώνουν εισόδημα από 10.000 έως 24.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο έπρεπε να έχει αξία έως 200.000, μέγεθος έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη. Σε γενικές γραμμές, οι δανειολήπτες επέλεξαν διαμέρισμα περίπου 90 τ.μ. που μπορεί να στεγάσει μία οικογένεια στο κέντρο ή στα δυτικά προάστια.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΔΥΠΑ, οι δανειολήπτες είναι κατά 57% έγγαμοι, 39% άγαμοι και 4% μονογονεϊκές οικογένειες, με το 68% να δηλώνει εισόδημα 12.000-24.000 ευρώ. Την πρωτιά στις αγορές έχουν 5 Δήμοι, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και του Πειραιά.

Ο μέσος όρος του ύψους των δανείων είναι 100.140 ευρώ. Το 35% έλαβε 90.000 -120.000 ευρώ. Το 30% 120.000 έως 150.000 ευρώ και το 26% 60.000 – 90.000 ευρώ.

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Συνολικά στο πρόγραμμα στο μήνα που λειτουργεί η πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 1.750 αιτήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους και στη συνέχεια να το ενοικιάσουν, λαμβάνοντας άμεσα την επιδότηση των 2.000 ευρώ, από τα 4.000.

Το πρόγραμμα αφορά ανακαινίσεις και επισκευές σε περίπου 12.500 κενές κατοικίες, με σκοπό να διατεθούν στη συνέχεια για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ, με δυνατότητα προκαταβολής 2.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες αφορούν λειτουργικές επισκευές, υλικά και εργασίες ανακαίνισης.

Αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του gov.gr, και μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης το ακίνητο υποχρεωτικά πρέπει να εκμισθωθεί για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ιδιώτη.

«Κοινωνική Αντιπαροχή»

Η «Κοινωνική Αντιπαροχή» βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας πλαισίου, καταγραφής ακίνητης περιουσίας από το υπουργείο και συναντήσεων με παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η περίπτωση εξαγοράς από τους πολίτες (buy out) του διαμερίσματος που θα ενοικιάσουν αρχικά.

Παράλληλα, το υπουργείο δρομολογεί παρέμβαση για στέγαση δημοσίων υπαλλήλων σε οικόπεδα των δήμων, κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, ενώ μελετάται το πρόβλημα στέγασης εποχικών εργαζομένων στις ίδιες περιοχές.

Σε δεύτερο χρόνο θα επιλεγούν Ανάδοχοι που θα αξιοποιήσουν αδόμητα οικόπεδα της ΔΥΠΑ, ώστε να χτιστούν πολυκατοικίες και να δοθούν κάποια από τα διαμερίσματα από τη ΔΥΠΑ σε δικαιούχους, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΥΠΑ πήρε ως «προίκα» από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου, σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη.

Όλα αυτά τα οικόπεδα δεν θα μείνουν αναξιοποίητα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.

Πρώτες στη σειρά για εκμετάλλευση έρχονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, η παράδοση των οικισμών στα Γρεβενά και τα Γιαννιτσά, αλλά και τα 120 κενά διαμερίσματα της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα.

Ευάλωτες οικογένειες

Οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και υπάρχει λίστα αναμονής για 50 οικογένειες στο Πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής ΚΑΛΥΨΗ σε συνεργασία με 10 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και έχει ήδη διαθέσει 33 διαμερίσματα.

Έκκληση για να διατεθούν περισσότερα διαμερίσματα προκειμένου να στεγάσουν ευάλωτα νοικοκυριά σε 10 δήμους της Θεσσαλονίκης απευθύνουν υπεύθυνοι προγράμματος επιδοτούμενης στέγασης.

Πρόκειται για το Πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής ΚΑΛΥΨΗ, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με 10 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και έχει ήδη διαθέσει 33 διαμερίσματα σε ισάριθμες οικογένειες, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Μέσω του προγράμματος, καλύπτεται το ενοίκιο του διαμερίσματος για τρία χρόνια, τα έξοδα της μετακόμισης και διατίθενται 500 ευρώ για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στο διαμέρισμα, όπως η αλλαγή του θερμοσίφωνα, που έγινε στο διαμέρισμα.

Σημειώνεται ότι τα διαμερίσματα πρέπει να προέρχονται από αυτά που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIA II» και «ESTIA 2021».

Όμως, αν και ο αρχικός προγραμματισμός και τα υπάρχοντα κονδύλια ήταν για περίπου 130 διαμερίσματα, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και διατεθεί μόνο 33.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος, τα νοικοκυριά έχουν λάβει ουσιαστική στήριξη για την εγκατάστασή τους, τη μεταφορά των πραγμάτων τους στη νέα τους κατοικία, τις συνδέσεις με ΔΕΚΟ, ενώ γίνεται προσπάθεια διερεύνησης των αναγκών τους και διασύνδεσης με τους κατάλληλους φορείς, με στόχο την αυτόνομη διαβίωσή τους.

Όμως, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι διαθέσιμες κατοικίες δεν είναι επαρκείς για τη στέγαση του συνόλου των ωφελουμένων.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Πυλαίας Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, που συμμετείχαν στο ESTIA, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη διάθεση των ακινήτων τους σε νέους, ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν