ΦΠΑ σε αναψυκτικά-χυμούς: Διαφορετικοί συντελεστές στο κατάστημα και στο take away

Τι ισχύει από την Πρωτοχρονιά

Με άλλον ΦΠΑ θα επιβαρύνονται τα αναψυκτικά οι χυμοί και τα ροφήματα όταν καταναλώνονται εντός του καταστήματος και με άλλον όταν παραδίδονται σε πακέτο όπως προκύπτει από την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.

Έτσι όταν ο πελάτης παραγγείλει σε καφετέρια ένα αναψυκτικό και το καταναλώσει στο κατάστημα θα πληρώσει ΦΠΑ 24% ενώ αν το «πάρει στο χέρι» θα πληρώσει ΦΠΑ 13%.

Πάντως ο καφές, η σοκολάτα και το τσάι θα συνεχίσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται στο κατάστημα ή παραδίδονται «πακέτο».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Ειδικότερα με βάση την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται έως και την 30η Ιουνίου 2024 ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα σερβιριζόμενα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%.

Η παράδοση σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται.

Παράλληλα με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους (εισιτήρια σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία κλπ) ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει μόνιμα στο 13%.

Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με ταξί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται έως την 30ή Ιουνίου 2024.

Στα εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους παραμένει μόνιμα στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ.

Στα εισιτήρια σε κινηματογράφους ισχύει μόνιμα συντελεστής ΦΠΑ 6%

Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και από σχολές εκμάθησης χορού υπάγεται μόνιμα στον συντελεστή ΦΠΑ 13%

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν