Η νέα χρονιά φέρνει αυξήσεις μισθών
Οκτώ αλλαγές θα «τρέξουν» σε δόσεις το 2025 για μισθωτούς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
![Η νέα χρονιά φέρνει αυξήσεις μισθών](https://www.vradini.gr/wp-content/uploads/2024/11/27-salary-scaled.jpg)
Πακέτο αλλαγών για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες φέρνει η νέα χρονιά, με τις παρεμβάσεις να τρέχουν σε δόσεις.
Ένα πρώτο πακέτο μέτρων θα μπει σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, και σταδιακά θα τρέχουν ευνοϊκές διατάξεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των μισθών στο Δημόσιο από τον Απρίλιο.
Το νέο τοπίο για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το 2025, παρουσιάζει σήμερα η «Βραδυνή της Κυριακής». Αναλυτικά οι οκτώ αλλαγές που θα μπουν σε ισχύ μέσα στο πρώτο τετράμηνο της νέας χρονιάς είναι οι εξής:
- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός –που παίρνουν περίπου 580.000 άτομα– διαμορφώνεται στα 830 ευρώ και το 2027 θα έχει φτάσει τα 950 ευρώ. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται κατά 40 ευρώ το χρόνο, και ουσιαστικά το 2025 θα διαμορφωθεί στα 870 ευρώ, το 2026 στα 910 ευρώ και το 2027 στα 950 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μία ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση αρχικά, κάτι, βέβαια, που εξαρτάται από τα δεδομένα της Οικονομίας.
Από το 2028 και μετά, ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα γίνονται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:
– Του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.
– Του μισού του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
- Αύξηση των βασικών μισθών στο Δημόσιο. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο της νέας χρονιάς θεσμοθετείται ένας νέος μηχανισμός σύνδεσης του εισαγωγικού κλιμακίου στο Δημόσιο, με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις που θα δίνονται κάθε χρόνο από το 2025 στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα θα αυξάνουν ισόποσα και το εισαγωγικό κλιμάκιο του Δημοσίου, όπως επίσης και όλα τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια των δημόσιων υπαλλήλων. Για παράδειγμα, αν τη νέα χρονιά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα πάει στα 870 ευρώ, στα ίδια επίπεδα θα διαμορφωθεί ο μισθός στο Δημόσιο για νεοεισερχόμενο (στην κατηγορία Υ.Ε.).
- Φορολόγηση αμοιβής για εφημερίες ιατρών με συντελεστή 22%. Το μηνιαίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ, και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200.
- Αύξηση κατά 20% από 1ης Ιανουαρίου του 2025 της ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων. Αναμόρφωση από 1ης Ιανουαρίου 2025 του μισθολογικού πλαισίου σπουδαστών των Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) αυξάνεται από 10% σε 37% του Μ.Κ. 25 της Α’ Κατηγορίας, και των μαθητών Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών αυξάνεται από το 8% στο 16% του Μ.Κ. 17 της Β’ Κατηγορίας.
- Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί ήδη τα τελευταία χρόνια κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Από την επιπλέον μείωση αυτή, θα ωφεληθούν τόσο οι εργοδότες (μέσω της περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους) όσο και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, μέσω της αύξησης των καθαρών αποδοχών.
Αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο σενάρια:
Το βασικό σενάριο είναι οι εισφορές να αναπροσαρμόζονται ετησίως, βάσει της ποσοστιαίας μεταβολής του υπό κατασκευή Δείκτη Μισθών, όπως ορίζει ο ν. 4670/2020. Για την ακρίβεια, θα βασίζεται στη μεταβολή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το προηγούμενο σύστημα, που βασιζόταν στον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την κατασκευή του Δείκτη Μισθών αναμένεται να έχει κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σε περίπτωση που τα χρονικά περιθώρια δεν το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται τόσο οι εισφορές όσο και οι συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων να καθοριστούν και τον επόμενο χρόνο, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
- Αλλαγές στα επιδόματα. Αυξημένα ποσά για μία σειρά προνοιακών επιδομάτων αλλά και νέο τρόπο υπολογισμού προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Να σημειωθεί εδώ πως εισάγονται εκτός από εισοδηματικά, και περιουσιακά στοιχεία (ακινήτων και κινητών), καθώς, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, στόχος είναι να στηριχτούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις εκτιμάται πως δύο στους δέκα δικαιούχους θα χάσουν το επίδομα, αλλά για τους άλλους οκτώ δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Την ίδια στιγμή, τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, θα κατευθυνθούν εκ νέου σε ευάλωτες ομάδες.
Για παράδειγμα, θα αυξηθεί περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί, και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Επίσης, θα αυξηθεί το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής