Ηλεκτρική ενέργεια: Ποιές τιμές έδωσαν οι πάροχοι για τον Δεκέμβριο

Από 280 έως και 380 ευρώ/MWh  κυμαίνονται τα τιμολόγια ενέργειας που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για το μήνα Δεκέμβριο

Από 280 έως και 380 ευρώ/MWh κυμαίνονται τα τιμολόγια ενέργειας που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για το μήνα Δεκέμβριο. Οι νέες τιμές, είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές του Νοεμβρίου, ως αποτέλεσμα της μείωσης των χονδρικών (τιμών).

Πάντως οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές θα διαμορφωθούν μετά τις ανακοινώσεις για το ύψος της κρατικής επιδότησης για τον επόμενο μήνα, που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα. Αν διατηρηθεί το μοτίβο των τελευταίων μηνών σύμφωνα με το οποίο η τελική τιμή-«στόχος» για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες το μήνα) που αφορά στη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, διαμορφώνεται στα επίπεδα των 159 ευρώ/MWh, τότε η κρατική επιδότηση θα είναι λίγο πάνω από 200 ευρώ/MWh (έναντι 238 ευρώ/MWh που ήταν το Νοέμβριο και 436 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο).

Σημειώνεται τέλος ότι και το Δεκέμβριο οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με την κατανάλωση (μικρότερη κατανάλωση-μεγαλύτερη επιδότηση), ώστε να υπάρχει κίνητρο για εξοικονόμηση ρεύματος.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Δεκέμβριο διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΔΕΗ: 380 ευρώ/MWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης (από 397 το Νοέμβριο) και 392 πάνω από το όριο αυτό (από 409 τον προηγούμενο μήνα)
  • Protergia: 368 ευρώ/MWh (από 395 το Νοέμβριο)
  • Elpedison: 350 ευρώ/ΜWh (από 380 το Νοέμβριο)
  • Ηρων 304 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας- 380 ευρώ/MWh χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 376 και 470 ευρώ/MWh το Νοέμβριο αντίστοιχα)
  • NRG: 319 ευρώ/ΜWh για το πρόγραμμα Prime (από 375 ευρώ/MWh το Νοέμβριο) και 368 ευρώ/MWh για τα υπόλοιπα προγράμματα (από 415 ευρώ/MWh το Νοέμβριο)
  • Φυσικό Αέριο Αττικής: 298 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας (από 350 ευρώ/ΜWh το Νοέμβριο) και 318 ευρώ/MWh χωρίς την έκπτωση συνέπειας (από 375 ευρώ/MWh το Νοέμβριο)
  • ΕΛΙΝ: 285 -310 ευρώ/MWh (από 395 το Νοέμβριο)
  • Ζενίθ: 329 ευρώ/MWh (από385 το Νοέμβριο)
  • Watt and Volt: 389 ευρώ/MWh (από 406 το Νοέμβριο)
  • Volterra: 398 ευρώ/MWh (από 428 το Νοέμβριο)

H διατήρηση της τάσης αποκλιμάκωσης και τον Δεκέμβριο -έστω και με αργότερους ρυθμούς από τον τρέχοντα μήνα- οφείλεται στην αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος -βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των χρεώσεων λιανικής-, με τη μέση τιμή για το Νοέμβριο να κινείται σήμερα (21/11) στα 206 ευρώ/MWh, έναντι 232 ευρώ/MWh που έκλεισε τον Οκτώβριο και πάνω από 400 ευρώ/ΜWh τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Αυτή με τη σειρά της συνδέεται με την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου που έκλεισαν την Παρασκευή στα 110 ευρώ/MWh, πολύ μακριά από τα επίπεδα-ρεκόρ των 350 ευρώ/MWh του Αυγούστου.

Ίσως σας ενδιαφέρουν