Καφές: Σενάριο παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ για συγκράτηση των ανατιμήσεων

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διατήρηση του χαμηλού συντελεστή έως το τέλος του έτους

Καφές: Σενάριο παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ για συγκράτηση των ανατιμήσεων

Καφές: Το ενδεχόμενο παράτασης του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στο καφέ για ένα ακόμη 6μηνο έως το τέλος του 2024 προκειμένου να μπει «φρένο» στη ραγδαία αύξηση της τιμής εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ έως το τέλος του 2024 καθώς το σημερινό ευνοϊκό καθεστώς για το σερβιριζόμενο καφέ στα καταστήματα της εστίασης και την κατανάλωση του σε «πακέτο» η «στο χέρι» λήγει στις 30 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτόματα θα ανέβει στο συντελεστή 24% και θα γίνει ακριβότερος. Κι όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς βρίσκεται προ των πυλών νέο κύμα αύξησης της τιμής κατά 15%-20%.

Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και τα δημοσιονομικά αφήνουν περιθώρια για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σημειώνοντας ότι το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 77 εκ. ευρώ μαζί με τον μειωμένο ΦΠΑ για τα ταξί για τον οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο για νέα παράταση. Εν όψει της επαναφοράς του ΦΠΑ στον καφέ στο 24% έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη με την διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης στην οποία θα συζητηθεί το θέμα και όπου αναμένεται η πολιτική ηγεσία να δώσει στίγμα προθέσεων.

Καφές: Τι ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν «κούρεμα» ή ακόμα και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για να αποφευχθούν νέες ανατιμήσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και θα πλήξουν τις επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον επηρεάζοντας με αυξημένο κόστος τους καταναλωτές.

Ωστόσο πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν μείωση του ΕΦΚ στον καφέ σημειώνοντας ότι πρόκειται για ακριβό μέτρο που θα αποδυναμώσει τις φετινές εισπράξεις του δημοσίου την ώρα που ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει τοποθετηθεί υψηλότερα στο 2,1% του ΑΕΠ ενώ το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας βάζει «κόφτη» 2,6% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών.

Καφές: Τα στοιχεία για τις τιμές

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή της διαδεδομένης στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών καταγράφοντας αύξηση 50% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα με τη τιμή του Φρέντο εσπρέσο (take away) να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,40-2,60 ευρώ από 2-2,20 ευρώ σήμερα κα του Φρέντο καπουτσίνο (take away) στα 2,60-2,90 ευρώ από 2,20-2,40 ευρώ.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν