Καύσιμα αεροσκαφών: H Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ελλείψεις το καλοκαίρι-Εγγυήσεις της HELLENiQ ENERGY
Η εταιρεία δηλώνει στο Bloomberg παρά τη μείωση των προμηθειών πετρελαίου από το Ιράκ, αυξάνει τα αποθέματα και στρέφεται σε εναλλακτικές πηγές
Η HELLENiQ ENERGY σε δηλώσεις της την Τετάρτη, 20 Μαΐου 2026, στο Bloomberg εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν περιμένει ελλείψεις σε καύσιμα αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρότι έχει μειωθεί το πετρέλαιο που έπαιρνε από το Ιράκ λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Αυτό δείχνει πως η ελληνική αγορά καυσίμων παραμένει ανθεκτική στην ενεργειακή κρίση που επικρατεί, δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει διυλιστήρια ικανά να παράγουν αεροπορικό καύσιμο.
Ωστόσο, στον κλάδο της αεροπορίας -παγκοσμίως- κυριαρχεί ανησυχία σχετικά με τη διαθεσιμότητα καυσίμων αεροσκαφών κατά την περίοδο αιχμής των ταξιδιών, καθώς η ναυτιλία μέσω των Στενών του Ορμούζ παραμένει περιορισμένη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε αργά χθες, 19 Μαΐου 2026 ότι θα επιτρέψει τις εισαγωγές diesel και καυσίμων αεροσκαφών που έχουν διυλιστεί από ρωσικό αργό πετρέλαιο σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, χαλαρώνοντας ουσιαστικά τις κυρώσεις.
«Από την πλευρά μας, η ζήτηση καλύπτεται και αυξάνουμε τα αποθέματα για λόγους ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά η HELLENiQ ENERGY σε ανακοίνωση προς το Bloomberg News. Το ελληνικό κράτος κατέχει μερίδιο 31,2% στην εταιρεία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος διυλιστής της Ελλάδας.
Η εταιρεία έχει πλεόνασμα παραγωγής σε όλα τα προϊόντα, κυρίως diesel, αμόλυβδη, νάφθα και καύσιμα αεροσκαφών, τα οποία αποτελούν τα κύρια εξαγωγικά της προϊόντα, ανέφερε. «Ακόμη και στην περίοδο αιχμής της ζήτησης – την καλοκαιρινή περίοδο, δεν προβλέπουμε προβλήματα εφοδιασμού», τονίζει η εταιρεία.
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.