Μεσοπρόθεσμο 2025-2028: Nέες ελαφρύνσεις με «κλειδί» το χτύπημα της φοροδιαφυγής

Επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ

ελεύθεροι επαγγελματίες - Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ

Οι εισπράξεις από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα «ξεκλειδώσουν» μόνιμες μειώσεις φόρων σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2025-2028 με το οικονομικό επιτελείο να αναμένει ότι στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 2,5 δις. ευρώ από την ενεργοποίηση των νέων φηφιακών εργαλείων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση και επέκταση των ηλετρονικών συναλλαγών στην αγορά

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι οι πρόσθετες εισπράξεις από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ανέλθουν στα 2,5 δις. ευρώ το 2027 και αυτό μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε νέες ελαφρύνσεις και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς ανέφερε ότι τα επιπλέον έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.

Αν και το είδος και η έκταση των νέων παρεμβάσεων στη φορολογία θα εξαρτηθεί από την απόδοση των μέτρων την τριετία 2026-2028 τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν τα εξής:

1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Σημειώνεται ότι το τέλος καταργείται 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις αλλά παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων καθώς και για τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι».

2. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία μονάδα ενώ ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έως το 2027 θα έχουν μειωθεί κατά 6 μονάδες, γεγονός το οποίο σημαίνει περαιτέρω περιορισμός τους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

3. «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που υποχρεώνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημα τους. Κι αυτό γιατί η εφορία υπολογίζει φορολογητέο εισόδημα με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι καταβάλλουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.

4. Μείωση του κανονικού και χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ που σήμερα είναι 24% και 13% αντίστοιχα

5. Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν