Μυτιληναίος- Ψάλτης: Αισιοδοξία για την οικονομία, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Δείτε επίσης

Για την ενεργειακή κρίση, που είναι η πρώτη από τις πολλές που έρχονται, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο 5ο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα»

Στο πάνελ υπό τον τίτλο «Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας» με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Κώστα Καλλίτση, ο κ. Μυτιληναίoς είπε:

«Αν ρωτάτε εάν η ελληνική διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. σε 4-5 χρόνια, η απάντηση είναι «όχι όπως είναι τώρα.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Δίνεται πάντως μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, τομέα στον οποίο τα έχει πάει καλά και να τις επιταχύνει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται και μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στην ενέργεια, ο επικεφαλής του Ομίλου, ανέφερε: «Oι κοινωνίες έχουν επιλέξει την πράσινη μετάβαση χωρίς να είναι έτοιμες. Βασικό καύσιμο είναι το φυσικό αέριο, αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές. Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα αερίου», λέγοντας:

«Τώρα πάνω στην κρίση αποφάσισαν οι Βρυξέλλες να αποκτήσουν χώρους αποθήκευσης αερίου. Φτιάχνουμε μόνο αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, τα οποία δεν επαρκούν. Δεν μπορεί ο άνεμος και ο ήλιος να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ενέργεια.

Φύγαμε μπροστά και αφήσαμε στο πλάι της επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τώρα βρεθήκαμε χωρίς φυσικό αέριο. Μόνο η Ρωσία έχει υπερβάλουσες ποσότητες. Δεν έχει ούτε το Κατάρ, ούτε η Νορβηγία».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε πως μέχρι να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση, θα υπάρχουν και ενεργειακές κρίσεις, διαμηνύοντας:

«Δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι σαν πλανήτης για την πράσινη μετάβαση. Ή θα πάμε πολύ γρήγορα με τέτοιες κρίσεις ή θα πάμε με τέτοιους ρυθμούς που θα μας επιτρέπουν να κάνουμε τις απαραίτητες επενδύσεις, ώστε να προχωρήσουμε ομαλά, χωρίς κρίσεις, στην πράσινη μετάβαση».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Ψάλτης, παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παραδέχθηκε πως δεν απουσιάζουν οι προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, μίλησε για το ποσοστό απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, κάνοντας λόγο για ένα μέτωπο στο οποίο τόσο η δημόσια διοίκηση όσο και ο ιδιωτικός τομέας κατέγραψαν σημαντικές αστοχίες κατά το παρελθόν, διαμηνύοντας την απρόσκοπτη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Παράλληλα, αναγνώρισε πως η πρόσφατη παρουσίαση του Greece 2.0 από το οικονομικό επιτελείο δείχνει έναν νέο προσανατολισμό για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ενώ υποστήριξε ως εξαιρετικά θετική τη μεταρρυθμιστική προσήλωση της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τον εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Συνεχίζοντας, ο CEO της Alpha Bank, μιλώντας για τον δημοσιονομικό κίνδυνο, σημείωσε πως «χάρη στην τεράστια προσπάθεια – και το πολιτικό κόστος που επωμίσθηκαν οι κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την κρίση του 2010, η δομή του δημοσίου χρέους έχει μεταβληθεί, με αποτέλεσμα αυτό να έχει μία από τις μεγαλύτερες μέσες διάρκειες παγκοσμίως και να οφείλεται κατά περίπου 80% σε επίσημους δανειστές».

Σε ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου κ. Καλλίτση, αναφορικά με την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε πως είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να υπάρχει κοινή συμφωνία από όλους τους εταίρους και συνομιλητές, δηλαδή τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, για δύο βασικές παραδοχές ως προς την πιστοδοτική πολιτική:

Πρώτον, ότι οι Τράπεζες οφείλουν να στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα χρήματα και την εμπιστοσύνη των καταθετών και, δεύτερον, ότι το εποπτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται είναι πανευρωπαϊκό και καθορίζεται από τον επόπτη, διευκρινίζοντας:

«Στην Alpha Bank δεν σκοπεύουμε να μείνουμε σε μία μικρή περίμετρο επιχειρήσεων στην παροχή δανειοδότησης, στηρίζοντας μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, ούτως ή άλλως επενδυτικά πλάνα, ώριμα σχέδια και τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους μέσω του RRF.

Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Όχι απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, αλλά και με επενδυτικά δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις».

Για να προσθέσει ότι η Alpha Bank διευρύνει τον κύκλο των bankable επιχειρήσεων και εμπλουτίζει τα κριτήριά της, εξετάζοντας όχι απλώς την αξιοπιστία των οικονομικών τους στοιχείων και την ιστορικότητα της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς αλλά και την ικανότητα του επιχειρηματία,

την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα του επενδυτικού της σχεδίου, τη χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, καθώς και τις μελλοντικές ταμειακές ροές που θα παραχθούν μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Είμαστε με λίγα λόγια σύμβουλοί τους, όχι απλά δανειστές τους. Εκπαιδεύουμε τους επιχειρηματίες, αλλά και συνδράμουμε με ιδέες σε επιχειρηματικά σχέδια και προωθούμε την κουλτούρα του εκσυγχρονισμού και της μεγέθυνσης».

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, ο κ. Ψάλτης τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που εμποδίζει την ανάκαμψη στην Ευρώπη, εκφράζοντας την άποψη ότι, υπό το ευνοϊκότερο σενάριο, θα ομαλοποιηθούν αυτές οι συνθήκες, δεδομένου ότι οι Ευρωπαϊκές Νομισματικές Αρχές παρακολουθούν από την αρχή, πολύ στενά το θέμα.

Για να συμπληρώσει: «Πιστεύω ότι θα επέλθει μία ομαλοποίηση της κατάστασης, ενώ θα υπάρξουν, τόσο δημοσιονομικά όσο και νομισματικά μέτρα εξισορρόπησης».

Ως καταληκτικό σχόλιο στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι, μετά την μακροχρόνια κρίση, η προοπτική πλέον αλλάζει και οι νέες προκλήσεις είναι ακόμη πιο σύνθετες και αρκετά διαφορετικές, τονίζοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να αναστρέψουν το κλίμα χαμηλής αποδοχής από την Κοινωνία και να αναδείξουν τη σημασία και τις απαιτήσεις που έχει ο διαμεσολαβητικός τους ρόλος μεταξύ επενδυτών και αποταμιευτών.

Καταλήγοντας, ο κ. Ψάλτης υποστήριξε πως «Το κλειδί, ωστόσο, της επανασύνδεσής μας με τις επιχειρήσεις και την ελληνική κοινωνία είναι να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τον Έλληνα επιχειρηματία τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών που δημιουργούν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και υψηλές αποδόσεις»

Για να τονίσει : «Στο κρίσιμο σημείο καμπής που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της χώρας, η Alpha Bank επιδιώκει να αξιολογεί όχι μόνον τις δομικές αλλαγές στην κοινωνία, αλλά και να αφουγκράζεται τις δυναμικές ομάδες συμπολιτών μας που αναδύονται από την κρίση,

νέες και νέοι με εξωστρέφεια, γνώσεις και καινοτόμες ιδέες που απαιτούν διαφάνεια και λογοδοσία και, παράλληλα, είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την πρόοδο της πατρίδας μας. Εμείς στην Alpha Bank έχουμε τη φιλοδοξία να συνταχθούμε με αυτές τις δυνάμεις, αλλάζοντας και οι ίδιοι».

Ίσως σας ενδιαφέρουν