«Όλα ανοιχτά» για το μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό

Στο τραπέζι η μη παράταση του μέτρου το 2024 λόγω υψηλού κόστους

Τις δημοσιονομικές αντοχές υπό το βάρος των αυξημένων κονδυλίων για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες μετρούν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις σχετικά με τη τύχη των μειωμένων συντελεστών 13% του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό που η ισχύς τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες αναζητούνται πηγές για τη χρηματοδότηση της παράτασης του μέτρου για ένα ακόμα εξάμηνο ωστόσο το κόστος είναι υψηλό καθώς ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα ταμειακά περιθώρια είναι στενά καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 είναι αδιαπραγμάτευτος.

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει στο τραπέζι η κατάργηση του μέτρου από την 1-1-2024 αλλά το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει με τη κατάθεση στη Βουλή του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο. Πάντως σε αυτή τη συγκυρία με το κύμα των ανατιμήσεων να μην κοπάζει η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ και μετά το τέλος του έτους αποτελεί ένα από τα αναχώματα στην ακρίβεια καθώς οι χαμηλοί συντελεστές βάζουν φρένο στις αυξήσεις τιμών στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για τις μεταφορές προσώπων αλλά και στους κινηματογράφους, στα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Επισημαίνεται ότι με το σημερινό καθεστώς οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13% ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες:

Εστίαση: Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

Μεταφορές: Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Πολιτισμός: Τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα και στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης

Αθλητισμός: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού

Υγεία: Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης. Επίσης στους απινιδωτές και ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν