Ομολογείς… φοροδιαφυγή και γλιτώνεις τα μισά πρόστιμα
Όσοι μέχρι τις 30-9-2024 πρόκειται να ελεγχθούν φορολογικά μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις με τη φορολογητέα ύλη που απέκρυψαν

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
«Κούρεμα» προστίμων έως και 50% για όσους ομολογήσουν… φοροδιαφυγή και χωρίς να αμφισβητήσουν την οφειλή που προκύπτει μετά το φορολογικό έλεγχο, φέρνει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου.
Η διαδικασία αφορά όσους αναγνωρίζουν την οφειλή τους και δεν προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν το φόρο που τους έχει προσδιορίσει η εφορία.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μετεξέλιξη της εξώδικης επιτροπής φορολογικών διαφορών που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά ότι όλη η διαδικασία θα γίνεται αυτοματοποιημένα.
Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών διαφορών θα μπορούν να κλείνουν με δήλωση του ίδιου του φορολογουμένου.
Όσοι μέχρι τις 30-9-2024 πρόκειται να ελεγχθούν φορολογικά, έχουν το δικαίωμα, μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, να δηλώσουν μέσω αυτών την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, την οποία πρόκειται να του προσδιορίσει ο έλεγχος ή θα του έχει καταλογιστεί με βάση την προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, να πληρώσουν τα ποσά των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, και να γλιτώσουν από το 50% των αναλογικών προστίμων που προβλέπονται για τις παραβάσεις που διέπραξαν.
Όσο πιο γρήγορα ο φορολογούμενος συμβιβαστεί με την Εφορία, τόσο πιο μεγάλη μείωση θα έχει στα πρόστιμα που θα του έχει επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου.
Οι εκπτώσεις έως και 50% θα υπολογίζονται μόνο επί των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων.
Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης η Εφορία θα μειώνει τα πρόστιμα ως εξής:
- 50% αν η ομολογία των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δηλώσεως από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
- 40% μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξεως διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επιλύσεως Διαφορών.
- 30% μετά την κοινοποίηση της αποφάσεως της ΔΕΔ ή την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού.
- 25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.
Η υπόλοιπη οφειλή, μετά τη μείωση, θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Εναλλακτικά θα μπορεί να εξοφληθεί έως και σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
Η διαδικασία
Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που οφείλονται, μειώνονται αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία ανάλογα με ποιο στάδιο θα γίνει η αποδοχή του αποτελέσματος του ελέγχου, και συγκεκριμένα:
Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.
Μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής πράξεως διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
Μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξεως προσδιορισμού φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επιλύσεως Διαφορών (ΔΕΔ) και μέχρι την έκδοση αποφάσεως επ’ αυτής.
Από την έκδοση της αποφάσεως της ΔΕΔ, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.
Τα σενάρια για το τεκμαρτό εισόδημα
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αλλαγές στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ούτως ή άλλως θα ισχύσουν από το 2025, αφού η ΑΑΔΕ πρέπει να προετοιμάσει εγκαίρως τα συστήματά της για να υποδεχθεί, ενσωματώνοντας τις όποιες αλλαγές, τις φορολογικές δηλώσεις του 2025.
Μία πρώτη γεύση θα πάρουμε στη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις και επ’ αυτού του θέματος.
Όπως διαφαίνεται, πάντως,, δεν πρόκειται να αλλάξει ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Οι πιθανές αλλαγές θα αφορούν:
- Το κριτήριο του τζίρου, με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα.
- Το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.
- Το ενδεχόμενο συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος.
- Βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
«Κούρεμα» της επιβάρυνσης που θα προκληθεί λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023, σε 11.620 ευρώ το 2024.