Ποιοι και πώς θα κερδίσουν έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ
Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις ασφαλισμένες κατοικίες
«Κούρεμα» του φετινού ΕΝΦΙΑ έως 20% μπορούν να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι με ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές κατοικίες το 2025 υποβάλλοντας αίτηση στην εφαρμογή myPROPERTY της ΑΑΔΕ που ανοίγει τις επόμενες ημέρες.
Η έκπτωση 20% χορηγείται σε ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 500.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι πέρυσι ήταν ασφαλισμένες για 12 μήνες ενώ για κατοικίες άνω των 500.000 ευρώ η μείωση του φόρου περιορίζεται στο 10%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πέρυσι 359.494 ήταν οι ιδιοκτήτες που κατοχύρωσαν έκπτωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για 502.597 ασφαλισμένα ακίνητα με 250.000 από αυτούς να κερδίζουν το μέγιστο κούρεμα 20%.
Για να λάβουν την έκπτωση οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν με τους κωδικούς του Taxis στην εφαρμογή myPROPERTY της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία και να τον συσχετίσουν με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Κάθε ΑΤΑΚ που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία, θα πρέπει να συσχετιστεί με το αντίστοιχο/α ασφαλιστήριο/α συμβόλαιο/α. Αν στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια, θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία για κάθε αριθμό συμβολαίου, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν άλλες ασφαλισμένες κατοικίες, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Εάν υπάρχουν και άλλοι δικαιούχοι της ασφαλισμένης κατοικίας (συνιδιοκτήτες, επικαρπωτές κ.λπ.), θα πρέπει να δηλώσουν τα ΑΦΜ τους, προκειμένου να ενημερωθούν μέσω της ΑΑΔΕ και να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας με τους δικούς τους κωδικούς.
Σε περίπτωση που δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.
Με βάση το νόμο μείωση του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται μόνο Φυσικά Πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε κατοικία, η οποία περιλαμβάνεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων και είναι ασφαλισμένη. Μείωση χορηγείται και σε περίπτωση που λήπτης της ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, αλλά δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας έχει φυσικό πρόσωπο. Οι φορολογούμενοι με ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών κατοικίες θα έχουν έκπτωση στο συνολικό ποσό του φόρου εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Οι κατοικίες είναι ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
- Η ασφάλιση αφορά το προηγούμενο έτος και έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι αναλογική. Για ακίνητα ασφαλισμένα για λιγότερες από 90 ημέρες δεν παρέχεται έκπτωση.
- Η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου (κύριοι και βοηθητικοί χώροι) χωρίς όμως το οικόπεδο η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τ.μ.