Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για να «σώσουν» ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία

Λήγει στις 19 Ιουλίου η προθεσμία για διακανονισμό εκκρεμοτήτων με «κόκκινα» χρέη και φορολογικές δηλώσεις

εφορια οφειλες, οφειλες εφορια, εφορία οφειλές, οφειλές εφορία

Περιθώριο 15 ημερών έχουν χιλιάδες οφειλέτες να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία για να μη χάσουν ρυθμίσεις οποίες ήδη έχουν εντάξει παλαιότερες οφειλές τους.

Ειδικότερα μέχρι τις 19 Ιουλίου θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να τακτοποιήσουν νέες οφειλές στο Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 19 Απριλίου 2024 ενώ η ίδια ημερομηνία ισχύει και για οφειλέτες που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που η προθεσμία υποβολής τους έληγε σε οποιανδήποτε ημερομηνία πριν την 20η Απριλίου 2024.

Τις παραπάνω προϋποθέσεις προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα προγράμματα διακανονισμού των οφειλών σύμφωνα με το οποίο:

  • δεν επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλής προς το Δημόσιο σε περίπτωση που θα προκύπτει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εφόσον η νέα αυτή οφειλή εξοφληθεί ολοσχερώς ή τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της.
  • δεν επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής κάποιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, εφόσον η δήλωση αυτή υποβληθεί εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Σημειώνεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης ΦΠΑ ακόμη και για μια ημέρα ή η δημιουργία νέων αρρύθμιστων οφειλών είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν τις ρυθμίσεις τους.

Στο μεταξύ με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα απώλειας ρυθμίσεων που οδηγούν σε διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων, των φορολογούμενων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση που θα ειδοποιεί φορολογούμενους για επικείμενη απώλεια ρύθμισης και κίνδυνο εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Με το νέο μηχανισμό θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης και σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και αν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν