Ποιους κωδικούς να ελέγξετε για να μειώσετε το φόρο

Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για διορθώσεις στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

φορολογια, φορολογία, φόροι, φοροι

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το ραντεβού με την Εφορία για πάνω από 1,3 εκατ. αμιγώς μισθωτούς και συνταξιούχους, με προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, καθώς την 1η Ιουλίου η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί της αυτόματης αποστολής και θα εκδώσει το λογαριασμό με βάση τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει στο έντυπο Ε1.

Όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λαθών, κενών και παραλείψεων, που αν δεν διορθωθούν με παρέμβαση του ίδιου του φορολογούμενου, μπορεί να οδηγήσουν σε «φούσκωμα» του εκκαθαριστικού.

Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις στο φορολογαριασμό, θα πρέπει να τσεκάρετε προσεκτικά κωδικό προς κωδικό τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ, για να διαπιστώσετε αν είναι σωστά και αν αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική, περιουσιακή και οικογενειακή σας κατάσταση και το κόστος διαβίωσης.

Εφόσον εντοπίσετε προβλήματα, να προχωρήσετε σε διαγραφές, συμπληρώσεις και διορθώσεις, πριν την οριστικοποίηση της δήλωσης.

Τα στοιχεία που πρέπει να ελέγξετε διεξοδικά, καθώς επηρεάζουν το φορολογαριασμό, είναι: 

1) Τεκμήρια. Πρόκειται για αυτοκίνητα, ακίνητα, δαπάνες για αποπληρωμή δανείων, δίδακτρα και άλλα έξοδα τα οποία έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου και με βάση τα οποία προσδιορίζει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό θα κληθείτε να πληρώσετε φόρο με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες. Συνεπώς, πρέπει, κατ’ αρχάς, να τσεκάρετε αν τα στοιχεία είναι σωστά, και αν δεν είναι, να τα αλλάξετε. Επίσης, σε περίπτωση που το εισόδημά σας είναι χαμηλότερο από τα τεκμήρια έχετε τη δυνατότητα να γλιτώσετε την επιβάρυνση αν αναγράψετε στους αντίστοιχους κωδικούς ποσά που καλύπτουν τη διαφορά, όπως ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα παρελθόντων ετών, αποζημιώσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές, δάνεια, κέρδη από τυχερά παιχνίδια κ.ά. Προσοχή σε όσους μέσα στο 2023 προχώρησαν σε αγορές μεγάλης αξίας, όπως αυτοκίνητα, ακίνητα και άλλα, καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Σημειώνεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση επιδομάτων, ενισχύσεων και κοινωνικών παροχών, και αν ξεπερνά τα όρια που θέτει ο νόμος, θέτει τους φορολογούμενους εκτός.

2) Εισοδήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες ή τους ασφαλιστικούς φορείς είναι λανθασμένες ή δεν έχουν ακόμα αποσταλεί, με αποτέλεσμα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από την ΑΑΔΕ να είναι προβληματικά και να πρέπει να απευθυνθείτε στην επιχείρηση ή το φορέα, καθώς οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κλειδωμένοι και δεν μπορείτε να παρέμβετε.

3) Αποδείξεις. Το ύψος των συνολικών δαπανών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών έχει προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε αν το ποσό αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός σας, καθώς αν είναι χαμηλότερο επί της διαφοράς, θα χρεωθείτε με έξτρα φόρο 22%. Ο κωδικός είναι ανοιχτός και μπορείτε, αν έχετε έλλειμμα αποδείξεων, να συμπληρώσετε το ποσό.

4) Οικογενειακή κατάσταση. Τσεκάρετε τα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων που έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στη φορολογική δήλωση, καθώς αυξάνουν το αφορολόγητο όριο και δίνουν σημαντικές εκπτώσεις από το τελικό πόσο του φόρου εισοδήματος.

5) ΙΒΑΝ. Αν δικαιούστε επιστροφή φόρου και δεν έχετε οφειλές για να πάρετε τα χρήματα, θα πρέπει να έχετε αναγράψει στη φορολογική δήλωση τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού (ΙΒΑΝ), αλλιώς δεν θα δείτε ποτέ το χρήμα του χρήματος. Προσοχή, γιατί το μπλοκάρισμα της υποβολής της δήλωσης για όσους δεν αναγράψουν το ΙΒΑΝ δεν ισχύει για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, τις οποίες η ΑΑΔΕ εκκαθαρίζει ακόμα και αν ο φορολογούμενος δεν έχει καταχωρήσει το ΙΒΑΝ.

6) Φιλοξενία. Φορολογούμενοι που φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια θα πρέπει να συμπληρώσουν την ένδειξη «Φιλοξενία» στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1, για να αποφύγουν το τεκμήριο της κατοικίας.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπίσουν ακριβή ή ελλιπή στοιχεία στην προσυμπληρωμένη δήλωση, μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις και να υποβάλουν οι ίδιοι την αρχική δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024.

Ακόμα, όμως, και στη περίπτωση που εντοπίσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις μετά την αυτόματη υποβολή από την ΑΑΔΕ, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, ακυρώνοντας το αρχικό εκκαθαριστικό και χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Με βάση τα νέα δεδομένα η Φορολογική Διοίκηση θα προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του λογαριασμού.

Ωστόσο, η διαδικασία ελέγχου και διορθωτικών κινήσεων δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχει ενδεχόμενο η ΑΑΔΕ να συγκεντρώσει νέα στοιχεία για το φορολογικό τους προφίλ και να τροποποιήσει την αρχική προσυμπληρωμένη δήλωση που έχει αναρτήσει στο Taxis. Σε μία τέτοια περίπτωση μετά την ειδοποίηση που θα λάβουν, θα πρέπει να τσεκάρουν τις μεταβολές.

Αν οι μεταβολές γίνουν πριν την υποβολή της δήλωσης και συμφωνούν με αυτές, δεν θα χρειασθεί να κάνουν καμία κίνηση.

Αν, όμως, οι μεταβολές επέλθουν μετά την υποβολή της δήλωσης, εφόσον συμφωνούν, υποχρεούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, και αν δεν συμφωνούν με τη μεταβολή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το φορολογικό σύμβουλο για τις ενέργειες στις οποίες θα χρειαστεί να προβούν.

Με βάση τον προγραμματισμό, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τους φορολογούμενους σε εβδομαδιαία βάση μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp, για μεταβολές στοιχείων που έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (π.χ. εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Επίσης, όσοι δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει προηγουμένως τη δήλωσή του.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν