Πώς παίρνουν σύνταξη όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ

Το νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο ωφελεί 15.000 ασφαλισμένους

Σύνταξη, συνταξη, συνταξεις, συντάξεις

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ευκολότερα μπορούν να πάρουν σύνταξη όσοι χρωστάνε προς τον ΕΦΚΑ ποσά μέχρι 30.000 ευρώ (ή 10.000 για αγρότες), καθώς μπήκε σε εφαρμογή ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο.

Υπολογίζεται πως σε αυτή τη φάση από το νέο μέτρο θα ωφεληθούν περίπου 15.000 άτομα, που με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στη σύνταξη και να αποπληρώσουν σταδιακά τις οφειλές.

Το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης για όσους οφείλουν, περιλαμβάνει ένα τριπλό πλαίσιο ρύθμισης:

Σε όσους χρωστάνε μέχρι 20.000 ευρώ (το όριο είναι 6.000 ευρώ για τους αγρότες), δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Έτσι, μετά την έξοδο στη σύνταξη, η εξόφληση της οφειλής γίνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Για όσους χρωστάνε από 20.000 έως 30.000 ευρώ (και από 6.000 έως 10.000 ευρώ οι αγρότες), υπό προϋποθέσεις καθίσταται εφικτή η συνταξιοδότηση. Στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια που αναφέρονται στη συνέχεια (όριο ηλικίας, έτη ασφάλισης, όριο τραπεζικών καταθέσεων), καταβάλλεται σύνταξη, από την οποία παρακρατείται το 60% μέχρι η οφειλή να πέσει στα 20.000 ευρώ (το όριο είναι 6.000 ευρώ για τους αγρότες). Από εκεί και πέρα, εφαρμόζεται η ρύθμιση που παρουσιάστηκε νωρίτερα (με τις 60 μηνιαίες δόσεις).

Όσοι χρωστάνε περισσότερα χρήματα θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν το ποσό πάνω από 30.000 ευρώ (ή πάνω από 10.000 ευρώ για τους αγρότες), και μετά να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο.

Να σημειωθεί πως για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ο ασφαλισμένος πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ή προς τον π. ΟΓΑ τις 10.000 ευρώ. Ως οφειλές νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από τον ασφαλισμένο προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως οφειλές στον π. ΟΓΑ νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από εισφορές για υπαγωγή στην ασφάλιση στον π. ΟΓΑ για τον κλάδο κύριας και πρόσθετης ασφάλισης, καθώς και για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στον π. ΟΓΑ.

– Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή, εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του.

– Να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης.

– Οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία δύο μηνών από τη χρονική στιγμή που ο ΕΦΚΑ θα τους κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφο οφειλής, για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ή όχι. Το έγγραφο θα αποστέλλεται ακόμη και αν οι οφειλές είναι άνω των 30.000 ευρώ, προκειμένου το υπερβάλλον ποσό να εξοφληθεί εφάπαξ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, μπορούν επίσης να υπαχθούν στις ρυθμίσεις. Πρέπει ακόμα να επισημανθεί πως σε περίπτωση που η αίτηση συνταξιοδότησης έχει ήδη απορριφθεί λόγω οφειλών, απαιτείται επανυποβολή της για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν πως η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης. Με την αίτηση υπαγωγής, ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της ρύθμισης. Στην αίτηση υπαγωγής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

– Δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται.

– Δήλωση ότι το υπόλοιπο των ως άνω λογαριασμών κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης, δεν υπερβαίνουν το όριο.

– Δήλωση ότι πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία ανακτώνται εντός 10 εργάσιμων ημερών στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις του που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους.

Αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί σε κοινοποίηση της οφειλής προς τον ασφαλισμένο. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης, λόγω οφειλών. Ενδεικτικά δημοσιεύονται τρία παραδείγματα:

– Ελεύθερος επαγγελματίας χρωστά 25.300 ευρώ και πληροί τα κριτήρια που αναφέρθηκαν (όριο ηλικίας, έτη ασφάλισης, όριο τραπεζικών καταθέσεων). Μέχρι η οφειλή του να πέσει στα 20.000 ευρώ, θα παίρνει το 40% της σύνταξής του. Στη συνέχεια θα μπει στην προϋπάρχουσα ρύθμιση και η εξόφληση του υπολοίπου ποσού θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις.

– Αγρότης χρωστά 9.800 ευρώ και πληροί τα κριτήρια που αναφέρθηκαν (όριο ηλικίας, έτη ασφάλισης, όριο τραπεζικών καταθέσεων). Μέχρι η οφειλή του να πέσει στα 6.000 ευρώ θα παίρνει το 40% της σύνταξής του. Στη συνέχεια θα μπει στην προϋπάρχουσα ρύθμιση και η εξόφληση του υπολοίπου ποσού θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις.

– Ελεύθερος επαγγελματίας χρωστά 34.380 ευρώ. Θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσει τα 4.380 ευρώ. ώστε η οφειλή του να πέσει στις 30.000. Στη συνέχεια, εφόσον πληροί τα κριτήρια που αναφέρθηκαν (όριο ηλικίας, έτη ασφάλισης, όριο τραπεζικών καταθέσεων) και μέχρι η οφειλή του να πέσει στα 20.000 ευρώ, θα παίρνει το 40% της σύνταξής του. Στη συνέχεια θα μπει στην προϋπάρχουσα ρύθμιση και η εξόφληση του υπολοίπου ποσού θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν