Πώς θα πληρώσετε το 50% των προστίμων

Τι προβλέπει ο νέος μηχανισμός εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών

λεφτα, λεφτά, ευρώ, ευρω, χρηματα, χρήματα Δάνεια

Τη δυνατότητα σε φορολογούμενους να έρθουν σε συμβιβασμό με την Eφορία και να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, γλιτώνοντας το 25%-50% του ποσού των προστίμων, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με την ενεργοποίηση νέας ρύθμισης από την 1η Οκτωβρίου του 2024.

Παράλληλα, μπαίνει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία για όσους χρεώθηκαν άδικα έξτρα φόρους και προσαυξήσεις, εξαιτίας λανθασμένων υπολογισμών των φορολογικών Αρχών, καθώς οι επιβαρύνσεις θα ακυρώνονται αυτόματα, και μάλιστα αναδρομικά σέ βάθος δεκαετίας.

Με το νέο μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού οι φορολογούμενοι που από την 1η Οκτωβρίου αναγνωρίσουν ότι διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και αποδεχτούν το «ραβασάκι» που εξέδωσε η Εφορία ύστερα από έλεγχο, θα έχουν κλιμακωτές εκπτώσεις στα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για τη μη υποβολή ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων και θα γλιτώσουν σημαντικά ποσά.

Και αυτό, γιατί τα πρόστιμα ανέρχονται σε ποσοστό 50% επί του φόρου ή επί της διαφοράς φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί εξαιτίας των παραβάσεων, και έτσι με το συμβιβασμό με την Εφορία θα περιοριστούν από το 50% στο 25% των φόρων που δεν πληρώθηκαν ή της απλήρωτης διαφοράς φόρου. Ειδικότερα, τα κέρδη από το «κούρεμα» των προστίμων διαμορφώνονται ως εξής:

– 50% σε περίπτωση που η αποδοχή από το φορολογούμενο της κύριας οφειλής γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

– 40% μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

– 30% μετά την κοινοποίηση της απόφασης της ΔΕΔ ή την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού.

– 25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Μετά τη μείωση των προστίμων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, και το υπόλοιπο ποσό μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή εναλλακτικά σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

Την ίδια ώρα, έκπτωση 50% στις «καμπάνες» θα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στους οποίους θα διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024, και οι οποίοι μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, θα υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, θα δηλώσουν την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη την οποία πρόκειται να προσδιορίσει ο έλεγχος ή θα έχει καταλογιστεί με βάση την προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, και θα πληρώσουν τα ποσά των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Σημειώνεται ότι μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης ή η μη εξόφληση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής συνεπάγεται άρση της έκπτωσης με βάση τις διατάξεις του παρόντος και καθιστά τη συνολική οφειλή, ως είχε πριν από τη μείωση του αναλογικού προστίμου, ληξιπρόθεσμη, αφαιρουμένου τυχόν ποσού που καταβλήθηκε.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με την εξωδικαστική επίλυση διαφορών και το γενναίο «κούρεμα» των προστίμων και των προσαυξήσεων επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των διοικητικών και φορολογικών δικαστηρίων και η είσπραξη ενός μεγάλου μέρους των φόρων από εκκρεμείς υποθέσεις που «λιμνάζουν» στις δικαστικές αίθουσες για πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία ήταν 11.037, επιπλέον 5.045 στα διοικητικά εφετεία, ενώ ενώπιον του ΣτΕ εκκρεμούσαν 2.495 υποθέσεις με φορολογικές διαφορές ακόμη και άνω των 500.000 ευρώ. Στο μέτωπο της εισπραξιμότητας τα στοιχεία δείχνουν ότι στα κρατικά ταμεία καταλήγει ένα μικρό ποσοστό των προστίμων της τάξης του 6%-10%.

Επιστροφή προστίμων

Στο μεταξύ, ανάσες σε χιλιάδες φορολογούμενους δίνει νέα διάταξη του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία η Φορολογική Διοίκηση θα προχωρά σε ακύρωση ή τροποποίηση αποφάσεων για επιβολή φόρων και προστίμων, που οφείλονται σε πρόδηλα σφάλματα, ακόμα και σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια.

Μάλιστα, η διόρθωση των σφαλμάτων ισχύει για υποθέσεις που εκκρεμούν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ φόροι και πρόστιμα που έχουν επιβάλει οι φορολογικές Αρχές διαγράφονται, και αν έχουν πληρωθεί από τους φορολογούμενους, επιστρέφονται.

Έτσι, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προβεί σε τροποποίηση ή ακύρωση άμεσου προσδιορισμού φόρου ή πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξης επιβολής προστίμου, είτε κατόπιν αίτησης του φορολογούμενου είτε αυτόματα, χωρίς αίτηση του φορολογούμενου για πρόδηλη έλλειψη (ολική ή μερική) φορολογικής υποχρέωσης ή για αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος.

Ως αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη θεωρούνται τα σφάλματα κατά τη διενέργεια μαθηματικού υπολογισμού ή κατά την εκτέλεση αριθμητικής πράξης και όχι η εσφαλμένη επιβολή φόρου ή απαλλαγή από το φόρο ή η κακή εφαρμογή του νόμου.

Για παράδειγμα, βεβαίωση φόρου ύψους 10.000 ευρώ αντί 1.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που ως συνέπεια του άμεσου προσδιορισμού ή της πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται και πράξη επιβολής προστίμου, ή πράξη ή ο άμεσος προσδιορισμός ακυρώνεται ή τροποποιείται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Ωστόσο, για να είναι παραδεκτή η αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης θα πρέπει είτε να προσκομιστούν έγγραφα από το φορολογούμενο είτε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια Υπηρεσία.

 *Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Διαβάστε επίσης