Ρεύμα: Το πράσινο τιμολόγιο φεύγει, οι «έξυπνοι» μετρητές έρχονται…
Φθηνότερο ρεύμα έως και 40% θα μπορούν να απολαμβάνουν οι καταναλωτές από την αρχή της νέας χρονιάς
Φθηνότερο ρεύμα έως και 40% θα μπορούν να απολαμβάνουν οι καταναλωτές από την αρχή της νέας χρονιάς, με τις ριζικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το λεγόμενο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος σταματά, καθώς οι πάροχοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να το παρέχουν σε νέους καταναλωτές.
Αυτό σημαίνει πως όσοι θα θελήσουν να αλλάξουν πάροχο δεν θα μπορούν να αλλάξουν εταιρία μπαίνοντας στο πράσινο τιμολόγιο, ενώ όσοι μένουν στην ίδια εταιρία και έχουν πράσινο τιμολόγιο θα μπορούν να το διατηρούν.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι πάροχοι δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο από το 2025, διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει, στο διηνεκές, υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση.
Όμως, ο ίδιος εκτιμά πως οι περισσότερες εταιρίες θα το διατηρήσουν και για νέους καταναλωτές, αφού είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν, και τονίζει πως οι καταναλωτές που είναι, ήδη, στο πράσινο τιμολόγιο παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι, για οποιοδήποτε λόγο, να αλλάξουν είτε τύπο είτε πάροχο τιμολογίου.
Νυχτερινό ρεύμα
Την ίδια στιγμή, μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται είναι το γεγονός ότι το λεγόμενο «νυχτερινό ρεύμα» θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν και θα αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα που αποκαλείται «διζωνικό ρεύμα».
Ο λόγος που υιοθετείται το νέο σύστημα έχει να κάνει με την «ενισχυμένη» ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι και φθηνότερη, τις μεσημεριανές ώρες.
Έτσι, θα υπάρχουν δύο ζώνες χαμηλής χρέωσης, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3μ.μ.) και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. «Οι καταναλωτές θα έχουν μέχρι και 40% φθηνότερο λογαριασμό ρεύματος σε σχέση με το αν είχαν πράσινα ή μπλε ετήσιας διάρκειας, αρκεί να μετακινήσουν τις ενεργειακές τους καταναλώσεις από τις βραδινές ώρες (ζώνη υψηλής χρέωσης) προς την πρωινή -μεσημεριανή ζώνη (από 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.), όπου η χρέωση της κιλοβατώρας μπορεί να φτάνει και 80% χαμηλότερα από τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου», τονίζει μιλώντας στη «ΒτΚ» ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
«Η λιανική χρέωση της κιλοβατώρας θα ακολουθεί την ωριαία ημερήσια μεταβολή της χονδρεμπορικής, όπως αυτή απεικονίζεται στο χάρτη ευρωπαϊκών τιμών της ΡΑΑΕΥ.
Φυσικά, η αλλαγή ενεργειακών συνηθειών από τις βραδινές ώρες στις πρωινό μεσημεριανές, προϋποθέτει και τη διασφάλιση της λειτουργίας των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών σε αυτές τις ώρες.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή της μη μετακίνησης των ενεργειακών καταναλώσεων, ο λογαριασμός του ρεύματος μπορεί να αυξηθεί και 60% σε σχέση με ένα σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο», εξηγεί.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους λογαριασμούς
Τι είναι τα λεγόμενα διζωνικά τιμολόγια
Είναι τα τιμολόγια που τιμολογούν την κιλοβατώρα σε δύο ξεχωριστές ζώνες στη διάρκεια μίας ημέρας, ή ακόμα και μίας εβδομάδας. Άλλη τιμή μπορεί να έχει η κιλοβατώρα στη μία ζώνη (φθηνότερη τιμή) και άλλη τιμή στην άλλη ζώνη (ακριβότερη).
Τι θα γίνει με το νυχτερινό ρεύμα και τι θα πρέπει να κάνουν όσοι το χρησιμοποιούσαν έως τώρα;
Για να εφαρμοστεί το διζωνικό τιμολόγιο, το οποίο ουσιαστικά καταργεί το νυκτερινό τιμολόγιο, ο καταναλωτής χρειάζεται να έχει εγκαταστήσει μετρητή διπλής καταγραφής. Όσοι, βέβαια, έχουν ήδη νυκτερινό τιμολόγιο, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια επιπρόσθετη ενέργεια, αυτομάτως δύναται να γίνει η μετάπτωση στο διζωνικό.
Τι είναι οι «έξυπνοι» μετρητές;
Οι «έξυπνοι» μετρητές είναι ψηφιακοί φορητοί μετρητές που παρακολουθούν και ελέγχουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε σε πραγματικό χρόνο. Μπορούν να μεταφέρουν ενεργειακά δεδομένα των καταναλωτών προς το τηλεμετρικό κέντρο του παρόχου, ενώ ο καταναλωτής μπορεί και βλέπει ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση και το ωριαίο κόστος του ρεύματος, με βάση τον ωριαίο τιμοκατάλογο του παρόχου. Σήμερα έχουν τοποθετηθεί κοντά στις 650 χιλιάδες «έξυπνοι» μετρητές σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι τέλος του 2025 θα έχουν εγκατασταθεί συνολικά ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες. Μεγάλο ποσοστό από αυτό, θα αφορά και οικιακούς καταναλωτές που έχουν τριφασικές παροχές. Μέχρι το τέλος του 2030, το σχέδιο του ΥΠΕΝ είναι να έχουν αντικατασταθεί όλοι οι συμβατικοί μετρητές, με «έξυπνους» (περίπου 7 εκατ.).
Τι αλλάζει σε σχέση με τις υποχρεώσεις των παρόχων Ενέργειας απέναντι στους καταναλωτές;
Η υποχρέωση των προμηθευτών ρεύματος θα είναι να διαθέτουν σταθερά τιμολόγια ετήσιας διάρκειας (με μπλε σήμανση) με βάση σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία θα ενσωματωθεί και στην ελληνική νομοθεσία και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2025. Τα κυμαινόμενα (κίτρινα) θα συνεχίσουν κανονικά να διατίθενται στην αγορά, όπου οι τάσεις της αγοράς είναι να αντικατασταθούν και αυτά σταδιακά με τα πορτοκαλί, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»