Ρύθμιση 72 δόσεων: Μυστικά και παγίδες

Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, οι κόφτες - Βήμα βήμα η διαδικασία

🎙️ Άκουσε το άρθρο

«Βαθιές ανάσες» και απενεργοποίηση κατασχέσεων, πλειστηριασμών και ποινικών διώξεων για πάνω από 1,8 εκατ. φορολογούμενους με «κόκκινα» χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία φέρνουν η έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων και η διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με ταυτόχρονη ενίσχυση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για την ένταξη στην τμηματική αποπληρωμή των χρεών τους υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ απαιτείται και συνέπεια στην τήρηση των όρων, για να μη βρεθούν εκτός ρυθμίσεων.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για τα προγράμματα διακανονισμού που μπορούν να επιλέξουν οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ και τις δυνατότητές τους, το ύψος και το χρόνο γένεσης της οφειλής, τις υποχρεώσεις τους και τις ασφαλιστικές δικλίδες, για οριστικό κλείσιμο των ανοιχτών λογαριασμών με το Δημόσιο.

  • Ρύθμιση 72 δόσεων. Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις όσων επιθυμούν να αποπληρώσουν παλαιά χρέη σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με το χρονικό διάστημα για την υποβολή των αιτήσεων να εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του 2026. Αν υπάρχει τεχνική αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής. Όσοι έχουν χρέη στην εφορία θα εισέρχονται με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο myAADE και στην ενότητα «Ο Λογαριασμός μου > Ρυθμίσεις Οφειλών» ή στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή για οφειλές στον ΕΦΚΑ επιλέγοντας τον αριθμό των δόσεων, και το σύστημα αυτόματα θα του υπολογίζει το μηνιαίο ποσό με βάση το ύψος της οφειλής του. Όμως, για να κλειδώσουν τη ρύθμιση θα πρέπει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης να καταβάλουν την πρώτη δόση. Σε διαφορετική περίπτωση η ρύθμιση «μένει στα χαρτιά»
  • Ποιες οφειλές ρυθμίζονται. Βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, που παρέμειναν αρρύθμιστες έως τις 21 Απριλίου 2026. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση δεν τελούν σε αναστολή πληρωμής ενώ δύνανται να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη, οφειλές που τελούν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε αναστολή πληρωμής.

Προσοχή! Οι φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν από άλλη ενεργή ρύθμιση στις 72 δόσεις, ενώ δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οφειλές που δεν δύναται να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες διατάξεις.

  • Οι προϋποθέσεις. Ο οφειλέτης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση:

* Δεν έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές του στο σύνολό τους έχουν εξοφληθεί ή έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο. Δηλαδή, ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να έχει κανέναν άλλο ανοιχτό λογαριασμό με την εφορία, πλην των οφειλών που «κοκκίνισαν» έως το τέλος του 2023.

* Πέραν αυτού, θα πρέπει να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι τις  31 Δεκεμβρίου του 2025 και δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.

  • Το ύψος των δόσεων. Σε καμία περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ, ενώ η βασική οφειλή επιβαρύνεται με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 5,84% καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή δόσης της ρύθμισης το ποσό επιβαρύνεται με προσαύξηση. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, και οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη μέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Τα ποσά που εισπράττονται κατά τη διάρκεια της ρύθμισης από την παρακράτηση απαίτησης του οφειλέτη λόγω της χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής ή κατόπιν συμψηφισμού ή μετά από αναγκαστικά μέτρα, καλύπτουν δόση ή δόσεις της χορηγηθείσας ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά.

Σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του συνόλου του υπολοίπου της ρυθμισμένης οφειλής με οποιονδήποτε τρόπο, ήτοι με καταβολή από τον οφειλέτη, ή μέσω διοικητικών ή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως το αποδεικτικό ενημερότητας και η κατάσχεση, ή διενέργειας συμψηφισμού, ο οφειλέτης επιβαρύνεται με τον τόκο που αναλογεί στον αριθμό δόσεων που τελικά διαμορφώνεται κατά την ημερομηνία εξόφλησης της ρύθμισης λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία υπαγωγής σε αυτή.

  • Τα ευεργετήματα. Από την υπαγωγή στη ρύθμιση και εφόσον ο οφειλέτης συμμορφώνεται με αυτή:

* Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας.

* Αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση, και σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης το αξιόποινο εξαλείφεται.

* Αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων. Κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της ρύθμισης οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί εις χείρας τρίτων σε βάρος του οφειλέτη δεν καταλαμβάνουν μελλοντικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του τρίτου, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν ρυθμιστεί κατά το παρόν και γνωστοποιείται η απόφαση αποδέσμευσης των μελλοντικών απαιτήσεων στον τρίτο. Ποσά απαιτήσεων που γεννώνται μετά τη γνωστοποίηση αποδεσμεύονται και αποδίδονται κατά νόμο, ενώ ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν πριν από αυτή, αποδίδονται στο Δημόσιο.

* Ο χρόνος παραγραφής των ρυθμιζόμενων οφειλών αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης και δεν συμπληρώνεται πριν από την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής.

Ωστόσο, το Δημόσιο δύναται και μετά από την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση και την τήρηση των όρων της:

* Να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνυπόχρεων προσώπων, ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.

* Να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.

* Να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών του.

  • Πότε χάνεται η ρύθμιση. Ο οφειλέτης τίθεται εκτός της ρύθμισης και υποχρεούται να καταβάλει άμεσα ολόκληρο το ποσό της υπολειπόμενης οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εφόσον:

* Δεν καταβάλλει δύο  συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

* Μετά την παρέλευση ενός μηνός από την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν έχει εξοφλήσει ή δεν έχει υπαγάγει σε πάγια ρύθμιση ή δεν έχει τακτοποιήσει με άλλο νόμιμο τρόπο το σύνολο των λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών του στη φορολογική διοίκηση, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οφειλών του, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νέας ρύθμισης.

* Δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του στη φορολογική διοίκηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.

  • Προστασία πρώτης κατοικίας. Την πόρτα του εξωδικαστικού μηχανισμού σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες ανοίγει η μείωση του ελάχιστου ορίου των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ, παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής και διάσωσης της κύριας κατοικίας με ρευστοποίηση των λοιπών ακινήτων Συγκεκριμένα, με βάση το νέο πλαίσιο:

* Το όριο των οφειλών για τη δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό διαμορφώνεται σε άνω των 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, με δυνατότητα αποπληρωμής ακόμα και σε έως 240 μηνιαίες δόσεις και διαγραφής έως 95% των τόκων και των προσαυξήσεων, και έως 28% βασικής οφειλής, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, και με σταθερό επιτόκιο 3%.

  • Οι οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα μπορούν να διαχωρίζουν την κύρια κατοικία τους από την υπόλοιπη περιουσία τους. Επιλέγοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας, το ύψος του «κουρέματος» και οι μηνιαίες δόσεις θα υπολογίζονται αποκλειστικά βάσει της αξίας της κατοικίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη, και όχι βάσει του συνόλου της περιουσίας του, οδηγώντας σε σημαντικά βελτιωμένους όρους ρύθμισης.

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση ορίζει τα εξής:

  • Με την οριστική υποβολή της αίτησης οι συμμετέχοντες πιστωτές δύνανται να υποβάλουν αντιπρόταση η οποία περιλαμβάνει πρόταση εκποίησης των λοιπών ακινήτων του οφειλέτη, πλην της κύριας κατοικίας, σε όποια έκταση απαιτείται για την ικανοποίηση του συνόλου των απαιτήσεων. Σε αυτή την περίπτωση, για τον υπολογισμό των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στην αντιπρόταση των χρηματοδοτικών φορέων, σύμφωνα με το υπολογιστικό εργαλείο λαμβάνεται υπόψη ως αξία ακίνητης περιουσίας μόνο η αξία της κύριας κατοικίας, και η εκποίηση των λοιπών κατά τα ανωτέρω ακινήτων αναγράφεται ως όρος στη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Κατά την εφαρμογή διασφαλίζεται ότι στο Δημόσιο δεν επιφυλάσσεται χειρότερη μεταχείριση από αυτή που θα ίσχυε σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη
  • Μετά την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης, κατόπιν της αντιπρότασης και υπό τον όρο της τήρησης αυτής, δεν επιτρέπονται στους καταλαμβανόμενους πιστωτές η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης στην κύρια κατοικία του αιτούντος, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων επ’ αυτής, η εγγραφή υποθήκης ή η τροπή προσημείωσης υποθήκης σε υποθήκη. Ωστόσο, επιτρέπονται η αναγγελία του πιστωτή σε πλειστηριασμό που επισπεύδεται από τρίτο, και η διατήρηση υφιστάμενων υποθηκών, προσημειώσεων και λοιπών εμπράγματων δικαιωμάτων. Σε περίπτωση αθέτησης της καταρτισθείσας σύμβασης αναδιάρθρωσης επέρχονται οι έννομες συνέπειες του άρθρου αυτού, παύει να υφίσταται ο περιορισμός του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και είναι δυνατή η τροπή προσημείωσης σε υποθήκη από καταλαμβανόμενο στη σύμβαση πιστωτή. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι επιτρεπτή η εκ νέου ρύθμιση των ποσών που είχαν ρυθμιστεί με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης που αθετήθηκε με νέα αίτηση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών
  • Εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου  επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών περί υπογραφής και μορφών συμβάσεων αναδιάρθρωσης σε οφειλέτες που αθέτησαν προηγούμενη σύμβαση εξωδικαστικού μηχανισμού λόγω μη καταβολής των ποσών.

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης