Σημαντικές ανακοινώσεις Παπαθανάση: Όλα τα νέα προγράμματα επιδοτήσεων–Τι αλλάζει στο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την καθολική έγκριση των αιτήσεων για τους νέους πτυχιούχους και παρουσίασε τα νέα προγράμματα επιδοτήσεων
Σημαντικές ανακοινώσεις για το σύνολο των επιδοτούμενων προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να «ανοίξουν» το επόμενο διάστημα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη των νέων επαγγελματιών, την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, αλλά και την επίλυση των δυσλειτουργιών που έχουν παρατηρηθεί στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».
«Πράσινο φως» για όλους τους νέους πτυχιούχους
Η πιο σημαντική είδηση που προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Παπαθανάση αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης για τους νέους πτυχιούχους.
Όπως ξεκαθάρισε κατηγορηματικά, όλοι όσοι υποβάλουν αίτηση και πληρούν τα βασικά κριτήρια θα λάβουν την έγκριση για την επιδότηση.
Το πρόγραμμα προσφέρει 13.000€ για ατομικές επιχειρήσεις και 21.000€ για συνεργασίες, με επιπλέον 15.000€ σε περίπτωση πρόσληψης προσωπικού.
Βασική προϋπόθεση είναι η έναρξη της επιχείρησης να έχει γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι διαδικασίες είναι πλήρως απλοποιημένες, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά πέραν της έναρξης, ενώ το ποσό θα εκταμιεύεται τμηματικά σε δόσεις των 4.000€ ανά τρίμηνο. Προσοχή, ωστόσο, καθώς η πλατφόρμα κλείνει οριστικά στις 30 Ιουνίου, συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βιαστούν.
«Παράγουμε στην Ελλάδα»: Λήγει στις 2 Ιουλίου χωρίς παράταση
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Παράγουμε στην Ελλάδα», το οποίο προσφέρει επιδοτήσεις έως 200.000€ για επιχειρηματικά σχέδια που στοχεύουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.
Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν το 90% των ΚΑΔ, έχει ήδη συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον (έχουν μπει πάνω από 700 επιχειρήσεις) και, όπως τόνισε ο υπουργός, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση μετά τη λήξη του στις 2 Ιουλίου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εκταμιεύσεις.
Λύσεις για τα τεχνικά προβλήματα στο «Ανακαινίζω–Νοικιάζω»
Αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα, ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε τα τεχνικά σφάλματα και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» (όπως η μη εμφάνιση ακινήτων, τα λανθασμένα στοιχεία σε αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ή οι αστοχίες με τα εισοδηματικά κριτήρια).
Για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, τέθηκε ήδη σε λειτουργία ειδικό Help Desk στο τηλέφωνο 2182182918, ώστε να δίνονται λύσεις στα προβλήματα υποβολής.
Το πρόγραμμα, που επιδοτεί την ανακαίνιση κλειστών διαμερισμάτων (κατασκευής έως το 1990) φτάνοντας έως και το 95% σε ειδικές περιπτώσεις (μονογονεϊκές οικογένειες, νησιωτικότητα), θα παραμείνει ανοιχτό έως τα τέλη Ιουλίου.
Ήδη έχουν εκδοθεί 32.000 βεβαιώσεις, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή παραμένει η κατάθεση της φορολογικής δήλωσης για τη χρήση του 2025.
Τρία νέα προγράμματα και δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για μικρομεσαίους
Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε το άνοιγμα τριών νέων προγραμμάτων (τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου) για επενδύσεις διττής χρήσης (dual use), που αφορούν τόσο την αμυντική βιομηχανία όσο και την εμπορική χρήση.
Τα προγράμματα αυτά θα επιδοτούν νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε ποσοστό 50% (έως 200.000€) και θα φτάνουν μέχρι και τα 3.000.000€ για μεγαλύτερες επενδύσεις.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην «επόμενη μέρα» μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης το ερχόμενο φθινόπωρο. Ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα διατεθούν δάνεια σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,35%), προσφέροντας μια εξαιρετικά σημαντική ανάσα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.