Στα «ραντάρ» οι «βόμβες» δασμών του Τραμπ

Ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ελληνική Οικονομία

ελλαδα ηπα, Ελλάδα ΗΠΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στη «σκακιέρα» των δασμών βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητώντας γραμμές άμυνας για την αναχαίτιση επιπτώσεων σε νευραλγικούς τομείς της Οικονομίας. 

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την ένταση και την έκταση των άμεσων κραδασμών σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεκτείνει τον εμπορικό πόλεμο στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για δευτερογενείς επιπτώσεις στις εξαγωγές, τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία, και γενικότερα στο ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας, καθώς και για αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, που θα δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας και θα επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις, τις μετοχές και το κόστος χρήματος.

Πάντως, σημειώνουν με νόημα, καμία χώρα της Ε.Ε. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενεργώντας μεμονωμένα στην εμπορική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι τα όποια μέτρα θωράκισης θα αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού βρίσκονται οι τυχόν επιπτώσεις του εμπορικού  πολέμου στην Οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η επιβολή υψηλών δασμών θα οδηγήσει αυτόματα σε εκτίναξη των τιμών στην αγορά των ΗΠΑ, πράγμα που θα περιορίσει τη ζήτηση ευρωπαϊκών προϊόντων και θα χτυπήσει την οικονομική μεγέθυνση και τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών, με άμεσο αποτύπωμα στον ελληνικό Τουρισμό και τις εξαγωγές. Η επιβράδυνση της Ευρωζώνης θα συμπαρασύρει την ελληνική Οικονομία, που βρίσκεται σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, σε περίπτωση που επιβληθούν δασμοί στην Ευρώπη και είναι, για παράδειγμα, 10% οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης της μισής έως μίας ποσοστιαίας μονάδας σε ορίζοντα διετίας, πράγμα που θα επηρεάσει, αν και όχι σε σημαντικό βαθμό, την ταχύτητα ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας. Οι εστίες κινδύνου στους επιμέρους τομείς είναι:

  • Εξαγωγές. Μια αύξηση των δασμών στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε.-«27» θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ, που το 2024 εκτιμάται ότι ανήλθαν στο 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας ή στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των ελληνικών εισαγωγών εμπορευμάτων από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ, και έτσι το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ήταν πλεονασματικό. Σε μελέτη της Eurobank επισημαίνεται ότι ο βαθμός που θα επηρεαστούν οι εξαγωγές εμπορευμάτων της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από το ύψος της πιθανής ανόδου των δασμών και από το βαθμό ευαισθησίας των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ στην άνοδο των δασμών.Παράλληλα, τυχόν επιβολή δασμών στην Ε.Ε. θα ανακόψει τη ροή των ελληνικών εξαγωγών τη στιγμή που το μερίδιο της Ε.Ε.-«27» επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων ανέρχεται στο 55,3% ή σε απόλυτα ποσά σε 25,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, «ένα ποσοστό 90% των εξαγωγών μας πάει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., δεν θα είμαστε ευθέως θιγόμενοι, αλλά αν υπάρχει επίδραση στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια Οικονομία, θα υπάρξει και σε εμάς».
  • Τουρισμός. Η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από τον κίνδυνο οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών στην Ε.Ε., που θα οδηγήσει σε περικοπές στις ταξιδιωτικές τους δαπάνες, περιορίζοντας σημαντικά το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος επισκεπτών έρχεται από τη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη.
  • Τιμές. Η πολιτική προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου ενισχύει την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ έως και την απόλυτη ισοτιμία (1:1), με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αναζωπυρώνοντας τον ενεργειακό πληθωρισμό, που επιφέρει πλήγματα στα εισοδήματα και την αγορά. Επίσης, άνοδο των τιμών της Ενέργειας αναμένεται να πυροδοτήσουν η αύξηση από την Ε.Ε. των προμηθειών ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργεί το κλείσιμο της στρόφιγγας του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, αναλυτές και οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις μπορεί να εξασθενήσει το ευρώ, επηρεάζοντας τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών και τις ελληνικές εξαγωγές, με συνέπειες για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και τη συνολική οικονομική ευημερία.
  • Επιτόκια. Η ενίσχυση του πληθωρισμού, λόγω της ανόδου των τιμών και της διολίσθησης του ευρώ έναντι του δολαρίου, δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να «φρενάρει», ακόμα και να «παγώσει», τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ
  • Εφοδιαστική αλυσίδα. Η γενικότερη αβεβαιότητα και οι εμπορικοί περιορισμοί ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, επηρεάζοντας και τη μεταφορά αγαθών από και προς την Ελλάδα, ενώ η αύξηση του κόστους εισαγωγών ή οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσκολίες για τις επιχειρήσεις της χώρας.

Στα «ραντάρ» οι «βόμβες» δασμών του Τραμπ

*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ίσως σας ενδιαφέρουν