Τελειώνουν το γάλα και το τυρί: Σοβαρές ελλείψεις στην αγορά φέρνουν ανατιμήσεις
Αυξήσεις – «φωτιά» σε αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο γάλα, διπλάσια τιμή για τη φέτα και «λουκέτα» σε τυροκομικές μονάδες, που δεν μπορούν συν τοις άλλοις να «σηκώσουν» δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος
Σοβαρές ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες. Από τη μία οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να σφάξουν πολλά ζώα λόγω της αύξησης στο λειτουργικό κόστος, από την άλλη ταΐζουν λιγότερο όσα τους έχουν μείνει, με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις να μειωθεί η παραγωγή.
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Ο Ευάγγελος Μαργώνης, τυροκόμος – κτηνοτρόφος στην Κερατέα Αττικής, μέχρι πέρσι είχε 340 ζώα, και πλέον έχει 130. «Έχω αρχίσει να λέω ότι θα τα σφάξω και αυτά, διότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στο κόστος διαβίωσής τους. Όσον αφορά την τυροκομία, ποιος θα αγοράσει ένα κιλό φέτα για 15-16 ευρώ που θα φτάσει;», αναρωτιέται. «Διότι αν τα κοστολόγια του γάλατος φτάσουν 1,60 ευρώ τόσο θα πάει η φέτα, αφού για 1 κιλό χρειάζονται 5 κιλά γάλα. Τα έξοδά μας είναι πολλαπλά: ΦΠΑ, πετρέλαια, προπάνιο, υλικά συσκευασίας, ΕΦΚΑ, ρεύμα, υποχρεωτικές αναλύσεις για τον ΕΦΕΤ, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων προς τον τελικό καταναλωτή… Ένα άλλο ζήτημα είναι η ονομασία την οποία ναι μεν κερδίσαμε, αλλά με τι γάλα θα παράγουμε τη φέτα; Με το εισαγόμενο; Οι ελλείψεις αλλά και οι ανατιμήσεις και στα άλλα προϊόντα θα είναι μεγάλες, διότι, πολύ απλά, δεν υπάρχει γάλα και αυτό αποδεικνύεται επίσημα μόνο και μόνο από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ»:
- Αγελαδινό γάλα: 170.495 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 165.421 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022). Μείωση παραγωγής 2,86%.
- Πρόβειο γάλα: 250.137 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 242.023 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022). Μείωση παραγωγής 3,24%.
- Κατσικίσιο γάλα: 38.269 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 35.139 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022). Μείωση παραγωγής 8,18%.
Λουκέτα
Ήδη 3 μεγάλοι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων στη Σύρο αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, επιτείνοντας το πρόβλημα.
«Από εκεί που η καθημερινή παραγωγή ήταν 3 τόνοι γάλα, σήμερα έχει πέσει στα 1.500 με 1.800 κιλά παραγωγής γάλατος ημερησίως, και έχουμε καθοδική πορεία», δηλώνει ο τυροκόμος Στέφανος Βακόνδιος που εδρεύει στη Σύρο. «Αυτή τη στιγμή για να φτιάξουμε το “Σαν Μιχάλη”, που είναι η ναυαρχίδα του τυροκομείου μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε με άλλο γάλα. Από τις προδιαγραφές του ΠΟΠ πρέπει να παράγεται στη Σύρο.
Με την Ενέργεια έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Από εκεί που ο λογαριασμός ερχόταν 2.000 ευρώ, τώρα έρχεται 4.000 ευρώ, και το πετρέλαιο από εκεί που γεμίζαμε 500 ευρώ την εβδομάδα, πήγαμε στα 1.200. Σε μερικούς κωδικούς έχουμε αναγκαστεί να ανεβάσουμε τιμές, και θα ανεβάσουμε κι άλλο».
Ο κτηνοτρόφος Χρήστος Ρόκος, ο οποίος διαθέτει 1.000 ζώα (500 αρμεγόμενα) στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, δίνει και μία άλλη πτυχή. Η ανησυχία για εμφάνιση ελλείψεων γάλατος και γαλακτοκομικών στην αγορά είναι επακόλουθο της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης της εγχώριας παραγωγής.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα ελλειμματική στην παραγωγή γαλακτοκομικών, καλύπτοντας οριακά το 40% των καταναλωτικών αναγκών της. Ο συνδυασμός των αθρόων «ελληνοποιήσεων» γάλατος και γαλακτοκομικών και η απουσία εθνικού σχεδιασμού στην πρωτογενή παραγωγή, επέφεραν μία συστηματική στρέβλωση των όρων υγιούς ανταγωνισμού, που οδήγησαν την ελληνική κτηνοτροφία σε συνεχή συρρίκνωση. «Η διεθνής αναταραχή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης πυροδότησε έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του κόστους μεταφορών και λιπασμάτων και έχει προκαλέσει ανατιμήσεις στις ζωοτροφές της τάξης του 70%», εξηγεί ο κ. Ρόκος.
«Μέρος αυτών των αυξήσεων έχει αρχίσει να ενσωματώνεται ήδη στις τιμές φρέσκου γάλατος, με τον Έλληνα παραγωγό να αμείβεται κοντά στα 0,60 ευρώ/λίτρο έναντι 0,45 ευρώ/λίτρο της περιόδου προ των ανατιμήσεων, ενώ οι τάσεις των τιμών συνεχίζουν να είναι ανοδικές. Ο Έλληνας παραγωγός εξακολουθεί να αμείβεται κάτω από τα όρια κόστους και πολύ χαμηλότερα από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνουν το ελληνικό φρέσκο γάλα σε τιμές χαμηλότερες, ακόμα και από την εισαγόμενη σκόνη γάλακτος!».
Γαλακτοκομικά Δεκέμβριος 2021-Αύγουστος 2022
Γιαούρτι πήλινο (1 κιλό): 3,80€-4,30€
Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,20€/8,50€-9,50€/10€
Γραβιέρα (1 κιλό): 11,5€/12€-13€/14€
Φέτα (1 κιλό): 7,5€/8€-12,5€/13€
Μυζήθρα (1 κιλό): 8,5€-10€
Ανθότυρο (1 κιλό): 5,5€ 7€
Η φέτα διπλασίασε την τιμή της
Είδος πολυτελείας τείνουν να γίνουν γαλακτοκομικά και τυριά παρουσιάζοντας αυξήσεις από 10% έως και 50% από τις αρχές του έτους. Πρωταγωνίστρια σε αυτό το ράλι είναι η φέτα, η οποία από τα 7,5-8 ευρώ το κιλό έχει φτάσει τα 12,5-13 ευρώ, με ανοδική τάση.
Οι ανατιμήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη κτηνοτρόφων, αλλά και στις ακριβές ζωοτροφές λόγω εισαγωγής (όχι μόνο λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, αλλά και των καιρικών συνθηκών), με αποτέλεσμα την έλλειψη γάλακτος, μικρότερη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, και λουκέτων σε μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν των συνθηκών. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τιμές θα ανέβουν κατακόρυφα και άλλο μέχρι το τέλος του χρόνου», δηλώνει ο κτηνοτρόφος – τυροκόμος Ευάγγελος Μαργώνης, εξηγώντας ότι πέρα από τα αυξημένα λειτουργικά κόστη έχουν μειωθεί σημαντικά και οι επιδοτήσεις.